Jag tänker inte äta mindre kött för klimatets skull

Via Twitter fick jag nys om att vänsterpartiet i Stockholms stad föreslår att alla skolor, förskolor och äldreboenden, kort sagt, alla verksamheter ska vara tvungna att servera uteslutande vegetarisk mat en gång i veckan. Skälet härtill sägs vara att det skulle vara bra för klimatet.

Vänsterpartiet säger att “18 procent av världens samlade utsläpp av klimatgaser kan hänföras till animalieproduktionen”. Köttproduktionen skulle alltså vara en miljöbov. Är detta sant?

Jag har inte kollat siffran, men jag kan tänka mig att den är korrekt. Däremot betyder inte detta att det skulle vara kornas och grisarnas fel att vi fått problem med klimatet. För vad är orsaken till klimatförändringen?

Orsaken är en ökad mängd utsläpp av växthusgaser. Det är ökningen som är problemet. Växthusgaser har som bekant alltid funnits och köttproduktionen har alltid stått för en stor del av dessa. Det är inte andelen i sig som är problemet, utan problemet ligger i ökningen av CO2-utsläpp. Står då köttproduktionen för den största ökningen eller inte? Nej, det gör den inte utan den står användningen av fossila bränslen för.

Att kor och grisar fiser mycket är alltså inte ett problem såvida de inte börjar fisa mycket mer än vad de gjort hittills. Man ska inte titta på andelen utsläpp av växthusgaser, utan på andelen av ökningen av utsläpp av växthusgaser.

Tydligen har det borgerligt styrda Örebro redan låtit sig luras och redan börjat införa en dags vegetarisk mat i skolorna. Bedrövligt. Jag tänker i alla fall inte äta mindre kött för klimatets skull, eftersom det i grunden är fel tänkt.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Jag tänker inte äta mindre kött för klimatets skull”

 1. Bra sagt. Kan bara hålla med. De borde ta bort skolbussen en dag i vecka istället!

 2. Du gör ett misstag i din beräkning. Det är inte fisarna per gris eller ko som ökat, utan det är det att det idag finns groteskt mycket fler kossor och grisar än förr, för vi äter mer kött. Därför är det vikttigt att minska köttkonsumtionen för miljöns skull.

  Trots att det är gott!

  /Mattias

 3. Majoriteten här i Örebro är dock inte renodlat borgerlig eftersom man är beroende av Miljöpartiet sedan 2006. Detta är i sig en dålig situation som man har satt sig i, tyvärr!

 4. På vilket sätt vore det illa för barnen att äta vegetarisk mat en gång i veckan? Klagan gäller ju oftast om för låg intag grönsaker i maten. Att antalet kor kanske minskar skadar säkert inte miljön utan tvärtom.

 5. Mattias,
  I er motion talar ni inte om ökningen av utsläpp, utan andelen av utsläpp. Det är ökningen som är problemet, men det skriver ni inte om i er motion. Det du skriver här står inte i er motion.

Kommentarer är stängda.