Känner inte ryska ambassadören igen sin egen nationalsång?

Ryska ambassadens reaktion på Henrik Dorsins med fleras skämt om Ryssland på Melodifestivalen är larvig och pinsam. Det tror jag de flesta håller med om. Inte blir det bättre av att ambassadören själv inte känner igen sin egen nationalsång.

I Expressen kan man läsa en TT-intervju där ambassadören säger att saken nu är “utagerad”, men att det i alla fall var fel av SVT att driva med ryska nationalsången. Det är ju bara det att det inte är ryska nationalsången utan den sovjetiska. Nu är visserligen melodin densamma som förut, men texten är verkligen inte det.

Gamla texten:

Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь!

(Oförstörbara union av fria republiker, sammanslutna av väldiga Ryssland.)

Nya texten:

Россия — священная наша держава,
Россия — любимая наша страна.

(Ryssland – vårt heliga rike, Ryssland – vårt älskade land.)

Här är klippet från Melodifestivalen. Sovjetiska nationalsången kommer vi ungefär 2.30 minuter.

För den icke ryskkunnige kan det vara svårt att höra skillnaden, men nu talar vi som sagt om självaste ambassadören. “Sajos njerusjimij, respublik svobodnich…” låter inte som “Rassia svjasjennaja nasja djerzhava…” i mina halvbildade öron i alla fall.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Känner inte ryska ambassadören igen sin egen nationalsång?”

  1. Håller fullständigt med!
    Dessutom: Ryssarna kan väl jobba på att förstärka sina bättre sidor och promota dem istället för att låtsas som om den ryska maffian och de alkoholrelaterade problemen inte finns.
    Svagt, riktigt svagt och så otroligt typiskt SVT dock att inte backa upp sin egen projektledare.Hela SVT:s ledning framstår som totalt ryggradslös. Om projektledaren begår ett misstag får man väl jobba på att rätta till det – men inte genom att ge sig på honom via pressen med storsläggan.

Kommentarer är stängda.