Pengar till kommunerna eller inte?

Det verkar nu som att regeringen väntar med att öka anslagen till kommunerna till nästa år. Enligt Mats Odell påverkas kommunernas ekonomier först 2010. Under 2009 kommer intäkterna inte att minska. Så kan det vara, men kommunerna planerar redan nu för neddragningar.

Jag förstår till fullo att regeringen inte vill öppna spargrisen redan 2009 om det stora underskottet inte kommer förrän 2010. Vi vet ju faktiskt inte hur länge lågkonjunkturen kommer att hålla i sig. Det gäller att inte bränna pengarna i förväg.

Regeringen har is i magen. Det är bra. Men frågan är om kommunerna kan tänka likadant. Kommunerna har hårdare krav på sig att hålla sin ekonomi i balans, och redan nu planerar många kommuner och landsting för nedskärningar i det fall lågkonjunkturen blir värre. Socialdemokratiskt styrda kommuner planerar också redan med skattehöjningar.

Nedskärningar på personal och/eller skattehöjningar måste in i det sista undvikas. Dels drabbar det direkt kvaliteten i välfärden. Dels förvärrar det lågkonjunkturen i och med att kommunerna drar in pengar från medborgarna. I det läget är det otvivelaktigt bättre att underbalansera statens budget i ett eller två år.

Den viktiga frågan är därför inte när kommunerna får underskott i ekonomin, utan när de börjar tänka i banor av nedskärningar och skattehöjningar. Har Mats Odell kollat detta?

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Pengar till kommunerna eller inte?”

  1. Kan även på sikt leda till ytterligare förstatligande av verksamheter som kommunerna inte längre klarar av att ta ansvar för. Vad blir kvar av den kommunala nivån?

Kommentarer är stängda.