Äntligen någon som gör något rätt

USA:s president skickar idag en hälsning till iranska folket via nätet med anledning av persiska nyåret, Nowruz. Budskapet är att det är dags att lägga gamla gräl åtsidan. Iran och USA kan existera tillsammans i denna värld givet att Iran väljer att inte stöda den internationella terrorismen.

“Fredlig samexistens”, skulle man kunna beskriva Barack Obamas budskap som. USA har i omgångar drivit samma linje även mot Sovjetunionen och mot Kina. Ibland är man snäll, ibland hård. Nu kommer vi av allt att döma få se en snällare linje och det är faktiskt mycket möjligt att det kan ge resultat.

George W. Bush kallade Iran, Irak och Nordkorea för “ondskans axelmakter”. Det var ett misstag. Iran är visserligen ingen demokrati, men det är ingen totalitär stat heller. I Iran finns märkligt nog ett visst mått av yttrandefrihet och ett visst mått av demokrati. Det finns inte fria val, men det finns i alla fall val. Det finns en majoritet och en opposition.

Iran har därför en av grundförutsättningarna på plats för att lyckas bli en riktig demokrati. Det är en konst att kunna tävla om makten med konkurrerande partier utan att det blir inbördeskrig. I Iran har man lärt sig denna konst, under restriktioner visserligen, men det var så demokratin växte fram i både Storbritannien och Sverige. Det är ingen dum väg att gå.

Med tanke på att det faktiskt finns något som är en haltande början till en riktig demokrati är det värt ett försök med en försonande hälsning till iranska folket. Det är precis så Obama också uttrycker sig. Han vänder sig till folket i första hand och inte till dess president. Vad han säger är i praktiken att om iranierna röstar fram en snäll kille till president nästa gång så kommer USA att vara snällt tillbaks. Det kan funka.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se. Länk till DN. Knuff.se.

Dela med andra: