Nej, vi har inte en växande islamofobi i Sverige

Andreas Malm heter en kille som brukar skriva arga artiklar om att Europa är islamofobiskt. Nu är det på väg att hända också i Sverige, påstår han. Och det är borgerliga politikers fel, närmare bestämt liberalernas fel.

I Expressen skriver han:

Så här ser det ut över hela Europa. Högerpartier – ofta direkt fascistiska – tar sig in i församlingar, vinner val, utövar politisk makt med ett programmatiskt hat mot muslimer. Men de agerar inte i ett isolerat vakuum. De lever i växelverkan med den allmänna hets som utgår från liberala intellektuella, sittande regeringar, de mest etablerade av medier.

Malm påstår att islamofobin är värre än antisemitismen och att borgerliga politiker i Sverige använder Sverigedemokraterna som ett slag islamofobisk förtrupp.

Det är naturligtvis trams alltihop. För det första torde det vara uppenbart för vem som helst att vi har problem med antisemitism, men inte med antiislamism. I Sverige har vi anitisraeliska demonstrationer som ständigt balanserar på gränsen mot hets mot folkgrupp. Judiska församlingar och skolor fruktar för sin säkerhet. Men när såg vi en antimuslimsk demonstration senast?

För det andra härstammar inte den islamofobi, som dock ändå finns i vårt land och som odlas i högerextrema kretsar, från borgerligheten, utan från arbetarrörelsen. Högerextremister är som regel före detta socialdemokrater.

Slutligen finns det verklig anledning att kritisera islam, som för närvarande är den enda religion som har problem med våldsverkare. Samtliga stora terrorattentat på senare tid har begåtts av muslimer. Terroristerna företräder självfallet inte majoriteten av muslimerna, men hur kommer det sig att den moderata majoriteten inte har lyckats ta ledningen över sin religion? Världens muslimer har en del att jobba med, om man säger så.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Nej, vi har inte en växande islamofobi i Sverige”

Kommentarer är stängda.