Nye ÖB. Var folkpartiet på väg att spräcka alliansen?

Idag, den 25 mars, tar den nye överbefälhavaren Sverker Göransson över befälet över Sveriges väpnade styrkor. Tidigare har det antytts att alliansens partiledare varit osams om utnämningen. Nu kommer det fram uppgifter om att folkpartiet till och med varit beredd att spräcka regeringen på frågan.

Alliansen har för vana att inte bråka inför öppen ridå. Men bråkas gör det. Häromveckan fick jag informationer från en tjänsteman att försvarspropositionen åkt på en rejäl bakläxa när den skulle föreläggas alliansen. Sånt kan hända, och är egentligen inte något att oroas över.

Nu kryper det emellertid fram att det också varit ordentliga strider om valet av ny ÖB. Tidigare har SvD:s ledarsida antytt att det skulle ha varit konflikter. Men av allt att döma har folkpartiet gått så långt att partiet till och med hotat med att spräcka alliansen.

Försvarsministern säger på sin blogg att valet av Göransson som ny ÖB gjordes efter noggrann prövning med hjälp av inhyrda rekryteringskonsulter. Men han berättar inte att Mats Nilsson var departementets huvudkandidat ända tills folkpartiet satte sig på tvären.

Interna bråk mellan alliansen partier måste man stå ut med. Det kommer med att vara en allians. Men hur kan en sån här sak gå så långt som att det handlar om regeringsmakten? Jag är inte säker på att jag vill veta svaret, men jag vill åtminstone veta att hot om avgång inte är en vanligt förekommande förhandlingstaktik inom regeringen. Det är oseriöst.

Källa? undrar någon. Deep Throat, naturligtvis. En välplacerad person i försvarsdepartementets korridorer. Men märk väl att SvD:s ledarsida också haft tillgång till liknande informationer.

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Nye ÖB. Var folkpartiet på väg att spräcka alliansen?”

  1. Det är ju rätt ointressant vem so sitter högst upp som ÖB. Försvaret är efter politikernas totala brist på insikt en kraftigt asymmetrisk organisation där det bara finns hövdingr men inge indianer och där de mesta av pengarna går till gökungen JAS/Gripen.

Kommentarer är stängda.