Den stora lögnen vänstern ville stoppa

Nu har Forum för levande historias upplysningskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten kommit till Uppsala stadsbibliotek. Jag var in och tog mig en titt. Utställningen heter Lillebror ser dig och berättar historien om pojken Pavel.

Pavel Morozov var en pojke som under Stalintiden gjordes till nationalhjälte för att han angav sin far som statsfiende. Berättelsen om pojken blev spreds över hela Sovjetunionen. Det skrevs dikter, komponerades operor. Men nu har det visat sig att allt bara var en lögn. Pojken Pavel har inte funnits utan diktades ihop av Stalins propagandamaskineri.

Hur sjukt var inte Stalins Sovjetunionen? Att ett barn anger sin egen far är groteskt. Det var ju sånt som hände under häxbränningarnas tid i Sverige. Att man diktar ihop en historia om detta och framhåller det som en dygd är värre en groteskt. Det är ondska.

Jag kände inte till historien om Pavel Morozov. Jag tycker därför att utställningen väl tjänar sitt upplysande syfte. Men det var just den här utställningen som ett antal engagerade vänsterpolitiker och tillika forskare i historia och samhällskunskap ville stoppa. Forskare som inte tål sanningen bör skämmas.

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Den stora lögnen vänstern ville stoppa”

Kommentarer är stängda.