Försvaret skämmer ut sig i Rinkeby

Nästa vecka ska en styrka ur Livgardet träna sig i att möta folk från andra kulturer, som föreberedelse för sin kommande tjänstgöring i Afghanistan. Hur? Genom att åka till Rinkeby. Så förtvivlat dumt.

Visst är Rinkeby känt för sin stora etniska blandning. Men vad tusan har det med Mazar e-Sharif i Afghanistan att göra! Invandrare som invandrare, verkar Livgardet tänka. Det spelar ingen roll om de kommer från Somalia eller Afghanistan. Tala om inskränkt syn på alla icke-etniska svenskar.

Mahmood Fahmi, riksdagsledamot för moderaterna säger i DN:

Folk kan bli skrämda och känna att “den svenska militären övar bland oss bara för att vi är invandrare”.

Så skulle jag tänka om jag hade flyttat till ett främmande land och landets militär kom på att den ville “öva på mig”. Det är klart att jag skulle ställa upp för mitt nya lands försvarsmakt för att hjälpa till med utbildningen. Men anständigheten säger att man blir tillfrågad. En soldat kan ju inte bara dyka upp med full stridsutrustning på gatan och säga “Hej, får jag öva mina interkulturella kommunikativa förmåga på dig?”

Dessutom vet vi redan vart soldaterna ska, till Mazar-e Sharif i Afghanistan. Vad hjälper det då att tala med en somalisk kvinna i Rinkeby? Hon kan väl ingenting om Afghanistan? Hon är muslim, visst, men vad hjälper det? Hur lik är en kristen svensk en kristen portugis? Så förtvivlat dumt.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Försvaret skämmer ut sig i Rinkeby”

 1. Det som är förtvivlat dumt är att politiska förståsigpåare ger sig själv tolkningsföreträde för de personer som bor på den aktuella orten. Att miljön och de etniska grupperna inte i detalj överensstämmer med den man kommer att möta i MES spelar ringa roll och är givetvis ingen överraskning för Livgardet. Syftet är inte heller att lära sig agera i afghanistansk miljö, det är att lära sig agera i en miljö med andra kulturer. Och i det fallet är Rinkeby ett utmärkt exempel.

  Allt detta är förvisso inget jag förväntar mig att självrättfärdigande personer i politiska maktpositioner skall förstå då man i stor utsträckning aktivt underlåter att underrätta sig om ett av de viktigaste statliga uppdragen, det militära försvaret av Sverige.

 2. Om försvaret behöver övningsområden med andra kulturer än i Sverige vanligen förekommande så kan dessa övningar med fördel läggas på Östermalm eller om man avser att köra runt med tanks så passar Djursholm utmärkt. Och förslaget om Rinkeby visar vilket lågvattenmärke vår krigsmak har sjunkit till.
  Reservofficer årgång 1957

 3. danne har EN poäng, men missar Stefans viktigaste – Det är hövligt att fråga innan man övar på folk. Om man övar för att åka till ett (för en själv) främmande land är det en bra början att lära sig vara hövlig mot folk.

  Vidare: Ja, ska man “öva” sig i att befinna sig i multikulturella miljöer är Rinkeby förmodligen ett bra val. Afghanistan är ett multikulturellt land. Stora delar av Afghanistan (hur det är med Mazar-e Sharif vet jag inte) är dock monokulturella miljöer. Där finns ETT folk, med EN kultur som man bör lära sig att på ett hövligt sätt umgås med. Således blir Rinkeby ett alldeles osedvanligt korkat val av övningsplats.

 4. Svensk försvarsmakt skall öva efter eget gottfinnande, dvs där den finner det lämpligt. Inget “drabbar” invandrare som inte tidigare “drabbat” oss infödda. Rinkeby är svenskt territorium och FM ska inte behöva be befolkningen – varav många inte ens är svenska medborgare – om tillåtelse att röra sig i stadsdelen. Av ovanstående inlägg och kommentarer kan man tro att FM kommer att göra våld på Rinkebyborna, vilket naturligtvis är nonsens. För ett tjugotal år sedan var det en liknande debatt med anledning av att ett skånskt pansarregemente genomförde en övning i Rosengård. Då varnades det för att invandrare skulle må dåligt av att se stridsvagnar och soldater på gatorna.

 5. Nja, det är en viss skillnad. När militären har övning i Uppsala är det för att de är intresserade av platt terräng (föreställer jag mig), inte för att de vill interagera med upplänningar. När de övar i Roslagen är det för att öva i skärgårdsmiljö, inte för att öva sig i att umgås med rospiggar. Om militären hade motiverat valet av Rinkeby med att de behövde öva i stadsmiljö kanske någon hade blivit upprörd, men jag hade inte blivit det. Skillnaden (och det osedvanligt korkade) är att de ska öva sig att umgås med lokalbefolkningen, något vare sig upplänningar eller rospiggar utsatts för.

 6. … sedan ÄR det väl också så att vissa i Rinkeby (en långt större andel än i Uppsala eller Roslagen) har en del otrevliga minnen av män i uniform, stridsvagnar på gatorna och så vidare. Huruvida detta är ett bra skäl att inte öva där vet jag inte (snarare är det väl ett gott skäl att TALA OM det i förväg, så folk är förberedda), men det är ett faktum.

 7. Men då borde väl inte polisen åka runt i rinkeby heller för dom är ju beväpnade och uniformerade och i många länder är det dom som svarar för dom flesta övergreppen? Var det här kanske ett försök att lära 6 soldater från utlandsstyrkan att man ska behandla civila Afghaner som man behandlar folk i Sverige? Dessutom kanske man kan rekrytera folk med språklig och kulturell erfarenhet i framtidengenom att dom får en möjlighet att träffa representanter från försvaret. Och varför blev det inga protester förra året, om det nu var så hemskt

 8. Livgardet hade kontakt både med stadsdelsförvaltningen, närpolisen i Rinkeby och muslimska föreningen innan allt tjolabaloo satte igång i media. Dessutom har Livgardet övat i Rinkeby förut, med positiva reaktioner både från lokalbefolkning och soldaterna som övade. Bilden av den inskränkta synen på “icke-etniska” svenskar som Stefan talar om kommer nog snarare från media och politiker än från Livgardet själva. Men visst är bra information i god tid A och O om man ska genomföra en sån här övning..

 9. Ett par dagar i Rinkeby kommer inte att lära soldaterna ett smack om hur man ska tala med folk i Afghanistan. Men korkade svenskar tror att den ene invandraren är utbytbar mot den andre. Somalier, kurder, irakier, afghaner. Allt är samma sak i Livgardets ögon.

 10. Stefan,

  Syftet med övningen var inte att soldaterna skulle öva på att vara i Afghanistan genom att låtsas att Afghanistan och Rinkeby är samma sak. Syftet var att umgås med människor och kanske prova att använda tolk. En övning i dialog och samverkan. Livgardet övar regelbundet på flera platser runt Rinkeby. Bland annat en stor slutövning i centrala Stockholm varje år, och övningar i Jakobsberg och Kungsängen. Varför inte öva i Rinkeby också?

  Det kanske kan tyckas konstigt att man ska behöva utbildas i att tala med folk, men att prata med kompisar och träffa folk på stan är inte samma sak som att tala med människor från andra kulturer (hänsyn till normer och regler) genom en tolk iklädd full utrustning. Därför behövs det övning i det, precis som man övar på att hitta gömda vapen och genomsöka bilar och hus efter olagliga föremål.

  Sedan verkar många tycka att det är rasistiskt att lägga ett övningsmoment i Rinkeby och använda multikulturalism som ett av flera argument att öva där. Men varför skulle det vara rasism? Om man ser den multikulturella faktorn som något dåligt så är man rasist. Men i det här fallet valde ju Livgardet att öva i Rinkeby eftersom de multikulturella inslagen sågs som något bra – en tillgång och en resurs. Det är väl bara positivt?

  Dessutom verkar det vara ganska få som lyssnat på vad folket i Rinkeby säger. Försvaret har övat där förut – och då med positiv respons. I DN undrar en man på en bänk i Rinkeby varför Försvaret inte ska få öva i Rinkeby. ”Rinkeby är en del av Sverige” säger han, men det tycks ingen bry sig om. Alla tycks redan ha bestämt sig för att den som vill inkludera Rinkeby i en militär övning är rasist, eller nåt åt det hållet…

  http://www.dn.se/sthlm/rinkeby-en-del-av-sverige-1.837772

 11. Det är svenskarnas syn på invandrare jag stör mig på. Livgardet tror att om soldater kommer att lära sig hur man kommunicerar med flyktingar från Somalia så har man lärt sig något som man kan använda i Afghanistan. Det är trams. Finns andra platser med ännu mer utlänningar på, t.ex. Arlanda, om det nu är icke-svenskar man vill ha tag på. Denna inskränkta syn på invandrare är inte rasistisk, men den är inskränkt eftersom man tror att invandrare är egen kulturell grupp in samhället.

  Visst behövs det övning i kommunikation för soldater som ska till Afghanistan. Ett bra ställe att öva på det är i Afghanistan, vilket ju borde gå att ordna med tanke på att det är till Afghanistan de ska. Där finns riktiga afghaner att öva på.

Kommentarer är stängda.