annikaöstbergannikaöstbergan nikaöstbergannikaöstbergannik

Är nyhetstorkan så illa eller vad? Om Annika Östberg hade kommit hem till fäderneslandet mitt i sommaren hade jag kunnat förstå uppståndelsen, men nu är vi bara i april. I Reinfeldtland händer inte mycket. Istället tvingas vi lyssna till pseudonyheter.

Vanligtvis har jag stor respekt för P1 Morgon och Studio 1 som jag brukar lyssna till på väg till och från jobbet. Men idag var det Annika Österberg både på morgonen och eftermiddagen. Däremellan var hon huvudnyhet på alla Ekots sändningar.

Visst tycker jag som de flesta att det är roligt för Östberg att hon får komma hem till Sverige, och efter att ha suttit fängslad i 28 år är det inte helt orimligt att hon ska släppas fri. Hoppas att det kan gå vägen.

Men är detta verkligen en riksnyhet så överväldigande att den ska ockupera alla första sidor, alla nyhetssändningar och alla radiosändningar under en hel dag? Jag vet att vissa kvällstidningar har skrivit snyftare under flera år, där man har antytt att Östberg egentligen inte alls är skyldig, utan ett offer för den undermåliga amerikanska rättvisan. (Östberg är dömd utan jury efter “plea bargain”, som är ett system som vi inte har i Sverige.) Nu talar vi dock om samtliga stora nyhetsredaktioner i landet!

Tänkte därför vara så fräck att jag förklarar för riksmedia hur stor händelse det här egentligen är på en skala från 1-10. Det är en 3:a. Varken mer eller mindre. Annika Östberg är en fånge bland hundratalet andra med svensk medborgarskap som sitter/suttit fängslad utomlands. Det har varit synd om henne, precis som med alla andra som måste sitta i fängelse, och ett visst nyhetsvärde har det. Men hela dagen i alla medier? Nej.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “annikaöstbergannikaöstbergan nikaöstbergannikaöstbergannik”

  1. En skala bör vara 11-gradig och gå mellan 0-11 så att 5 kommer i mitten (för det är så du tänker, eller hur?). Med detta i åtanke, är nyhetsvärdet för skjutvapenomladdarskans överföring till svenskt försvar en tvåa eller trea?

  2. Jaså, heter hon Östberg? Får väl erkänna att jag inte har riktig koll.

    Till Hagevi: I Sverige kan man inte köra med en skala med ett mittenalternativ eftersom svenskar som tvistar om något automatiskt söker upp en mittenståndpunkt som alla kan enas om.

Kommentarer är stängda.