Carolina Rediviva, Uppsala universitets bibliotek, ska räddas av studenter

I dagarna är det val till studentkåren här i Uppsala. Ett nytt parti har trätt fram Rädda Carolina. Partiet fruktar att universitetet gör om biblioteket till ett konstmuséum eller ännu värre en “Faculty Club”.

Hade jag haft rösträtt hade jag tvärsäkert lagt min röst på detta parti. Under lång tid har Carolina Rediviva, universitetets huvudbibliotek, varit hotat. Dels har hotet kommit från utbyggnaden av filialer runt omkring i stan. På mitten av 90-talet fanns det en grupp som drev på för fler filialer. Universitetsbiblioteket som helhet har därför nu för mycket lokaler. Dels kommer hotet från den naturvetenskapliga fakulteten där det finns forskare som inte förstår varför de ska betala bevarandet av gamla medeltida handskrifter.

Men det värsta i historien är inte gamla beslut som tagits före internettiden eller okunniga naturvetare, utan att förslagen till att göra om biblioteket kommer från universitetets ledning. Prorektor Kerstin Sahlin står bakom förslagen, och lär ha samarbetat med Statens Fastighetsverk i frågan. Hu! Det går kalla kårar över ryggraden. Ur detta kan inget gott komma.

Prorektorn säger att hon inte vet hur Carolina ska kunna bli en mer livaktig plats för studenter och forskare. Jaså inte? Vad sägs om att lägga ned den onödiga filialen Karin Boye-biblioteket som bara ligger hundra meter från Carolina? Det är Karin Boye-biblioteket och de andra filialerna som tömt huvudbyggnaden på liv.

Det vidrigaste förslaget av dem alla är att göra om byggnaden till en “Faculty Club”. Vad är en “Faculty Club”? undrar någon. Det är en klubblokal för universitetsanställda. Sådan lokaler finns på andra universitet ute i den stora världen och därför finns det många som vill ha det här också. Och det är inget fel i det. Men ska biblioteket offras för det!

Här kommer därför ett konkret förslag: Lägg ned Karin Boye-biblioteket och gör om det till en Faculty Club. Jag har också ett bra förslag var universitetets konstsamling kan ta plats, S:t Olofsgatan 10B. Det blir centralt och bra. Nu ligger universitetsförvaltningen där idag. Men den kan flytta till nya Blåsenhusområdet, så slipper universitetet flytta ett antal institutioner dit från centrala staden där de egentligen hör hemma.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Carolina Rediviva, Uppsala universitets bibliotek, ska räddas av studenter”

  1. Det här låter ju helt sjukt som du lägger fram det – stämmer det? Varför ser de inte bara till att renovera så att de där fula bruna plastmattorna försvinner.

  2. Rädda Carolina tackar för ditt förslag på RC-bloggen, och tycker förstås att du har helt rätt.

    Tack även för blogginlägget ovan, det är viktigt att det sprids vilka idiotiska planer det finns för det anrika biblioteket.

Kommentarer är stängda.