Jobben, välfärden och stabila finanser. Rätt fokus i budgeten.

Att rädda jobben, välfärden och statsfinanserna är målsättningen för regeringens ekonomiska politik för att möta krisen, som presenterades idag. Fokus ligger rätt och föreslagna åtgärder andas varken panik eller skönmålning. Mer än så kan man inte begära.

Åtgärderna handlar om stimulanser av ekonomin: pengar till kommunerna, investringar i infrastruktur, ROT-avdrag. Arbetsmarknadspolitik för att inte låsa fast någon i långvarig arbetslöshet. Stabila finanser för att inte äventyra förtroendet för ekonomin och undvika drakoniska åtgärder som på 90-talet.

Jag gör mig inga illussioner om att detta kommer att lösa alla problem. Men mycket mer än så här kan man inte göra. Finanskrisen har sköljt över oss som en tsunami. Några genigrepp finns inte.

Socialdemokraterna kommer att som vanligt hävda att regeringen gör för lite. Redan nu har man också siktet inne på regeringens skattesänkningar. Sossarna kommer att hävda att regeringen äventyrar välfärden för skattesänkningarnas skull.

Men vilken är egentligen sossarnas plan för att rädda välfärden? Skattehöjningar? I så fall är det hög tid att man berättar det. Såvitt jag har kunnat läsa har sossarna inte lagt fram några förslag på skattehöjningar, så vad är det egentligen man talar om?

Den är faktiskt en smula generande att se en bildad nationalekonom som Thomas Östros stå och kritisera skattesänkningar när vi precis har gått in in den största lågkonjunkturen på flera decennier. Han vet mycket väl att skattesänkningar är ett alldeles utmärkt instrument för att dämpa en konjunkturnedgång. Han vet också att skattehöjningar har direkt motsatt effekt. Skattehöjningar förvärrar nedgången eftersom det drar in pengar från hushållen. Det är det är inte ett moderat påhitt, utan välkänd keynesiansk politik.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: