Moderat välfärdspolitik för 10-talet

“Allt handlar bara om pengar”. “Man känner sig otillräcklig”. “Vi hinner bara med det nödvändigaste”. Ungefär så säger många av de jag har träffat som jobbar i välfärden. Jag är en av de moderater som deltar i projektet Väkommen till verkligheten, som går ut på att samla in intryck från landets miljontals välfärdsarbetare.

Målet är att modernisera partiets välfärdspolitik. Välfärden betyder mycket för alla och allt talar för att frågan kommer att bli ännu viktigare, dels på grund av nedgången i ekonomin, dels på grund av den åldrande befolkningen. Vi är därför ett gäng över hela landet som just nu besöker arbetsplatser överallt för att träffa dem som arbetar med välfärden.

Jag har besökt en förskola, ett äldreboende och en vårdcentral. Verksamheterna är mycket annorlunda, men vissa saker har de anställda ändå gemensamt. De gillar inte att behöva tänka på pengar jämt, och de vet att de kan ge sina brukare mycket mer och mycket bättre omsorg. Men de känner sig stressade och känner inte att de hinner med mer än det allra nödvändigaste.

Varför har det blivit så? Jag har inte kommit på något bra svar ännu. Jag förstår mycket väl varför undersköterskor och förskolelärare inte gillar att behöva tänka på pengar jämt. De har ju valt sina yrken för att få jobba med människor.

Samtidigt undrar jag om det finns något yrke i vilket man inte måste tänka på pengar. Själv har jag jobbat med forskning och undervisning. Och jag har alltid tvingats räkna på vad allt kostar, trots att jag helst skulle vilja slippa.

Hur det än är med pengaräknandet bör dock en moderat välfärdspolitik för 10-talet handla om att människorna kommer i fokus. Alla jag har mött har jobbat länge i sina yrken och alla säger samma sak när man frågar varför de gillar sina jobb. Det är roligt att jobba med människor, säger de. Det är det som är det roliga. Vi måste se till att denna drivkraft tas till vara på.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: