Så kan kristdemokraterna komma igen

Stämningen inom kristdemokraterna är inte den bästa, rapporterar SR Ekot. Varför går det dåligt i opinionen? Är det moderaternas fel? I någon mån är det det, men lösningen heter inte kortsiktiga mediautspel, utan att verkligen satsa på det som kristdemokraterna alltid varit bra på.

Jag är en mycket stark anhängare av allianssamarbetet. Därför lider jag med kd när siffrorna dalar. Vad kan då ett litet parti göra för att stärka sin ställning utan att profilera sig på sina borgerliga vänners bekostnad?

Till att börja med gäller det att inte återfalla i gamla synder, dvs. den borgerliga kannibalismen. Det är alldeles sant att moderaterna har gjort oförtjänt stora framgångar i opinionen, men det beror återigen på att den stora gruppen partilösa allmänborgerliga väljar beter sig så. De gillar att sluta upp bakom det borgerliga parti som visar ledarskap. Och just nu är det mycket Reinfeldt och Borg i TV-rutan på grund av den ekonmiska krisen.

Mitt tips till vännerna i kd är istället att studera folkpartiets återhämtning under Lars Leijonborg. Fp var efter valet 1998 i kris. Partiet hade bara 4,7 procent av rösterna. Det var då man lanserade nya och tuffa folkpartiet. Plötsligt blev partiet tydligt i sitt budskap. Samtidigt kan man egentligen inte påminna sig om att budskapet förändrades. Det blev mer tal om ordning i skolan, visst, men det var ingen ny åsikt. Tvärtom satsade faktiskt fp på en fråga som alltid varit en profilfråga för partiet. Nu äger man skolfrågan.

Kristdemokraterna var som störst och bäst när Alf Svensson stod i TV och talade om familjen, om omsorgen om våra äldre och om moral. Svensson kunde med övetygelse måla upp en bild av äldreomsorgen på ett sätt så att ingen kände fruktan över att bli gammal och bortglömd. Likaså kunde han med trovärdighet säga en sån sak som att Sverige behövde “en våg av godhet” utan att bli utskrattad.

Det går inte att återuppväcka Alf Svensson som partiledare, men idéerna finns ju kvar. Visionerna är väl forftarande desamma, eller? Kd har tyvärr ofta fått lida för sina kufar i partiet, homofoberna och nostalgikerna som vill att partiet ska vara som det var 1964. Media älskar dem, eftersom de alltid ger rubriker. Men det var under Svensson-erans storhetstid, på 90-talet, som kristdemokraterna levererade en vision för samhället som många gillade. Berätta den historien igen! Fast vassare och tydligare! Kom igen!

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: