Därför bör vi oroa oss över Pakistan

Jag vill verkligen rekommendera alla att följa nyhetsrapporteringen om inbördeskriget i norra Pakistan. Pakistanska armén har av allt att döma bestämt sig för att återta kontrollen av Swatdalen. Gigantiska flyktningströmmar är redan igång. Vad händer?

Tack vare jobbet har jag kunnat läsa in mig på läget i Afghanistan och norra Pakistan. Om det aktuella läget kan jag egentligen inte berätta något annat än vad som kommer fram i media. Men jag vill poängtera att detta inte är något litet skitkrig i Långtbortistan som vi här i fredliga Sverige kan strunta i.

Vi i väst, Sverige inkluderat, har varit angeläget om att stabilisera läget i Afghanistan. Det har inte lyckats. Skälet till det heter norra Pakistan. När talibanerna krossades 2001 flydde de till Pakistan och fick där en fristad. Vare sig Pakistanska regeringen, USA, Sverige eller något annat land som deltagit i fredsoperationerna i Afghanistan förstod vikten av detta för talibanernas återkomst. Vare sig talibanerna eller deras kompisar i Al-Qaeda krossades. De flyttade bara till Pakistan.

Swatdalen där kriget nu pågår ligger vid Mongora. Vita linjen markerar gränsen till Afghanistan. Gränsen läcker som ett såll. Folkgruppen pashtunerna bor på båda sidor gränsen. Talibanerna består huvudsakligen av pashtuner.

Norra Pakistan är ett område som den federala pakistanska staten aldrig kontrollerat ordentligt. Man har låtit folket där sköta sig självt, inklusive rättsskipningen. Folkgruppen, pashtunerna, är densamma på båda sidor om gränsen till Afghanistan. Ingen militärmakt klarar av att kontrollera gränsen. Talibanerna kommer och går som de vill. Även Al-Qaeda finns sannolikt kvar i området och drar till sig extremister från hela världen. Norra Pakistan har på så vis blivit ett tillhåll för religiös extremism och terrorism, utan räckhåll från Pakistanska staten, USA eller Nato.

Till sist verkar nu även pakistanska regeringen tappat tålamodet. Talibanerna har vuxit och rört sig ned mot Peshawar och då är det inte långt kvar till Islamabad.

Som jag ser det finns det för närvarande inget område i världen som det är viktigare att stabilisera än södra Afghanistan och norra Pakistan. Talibanerna och Al-Qaeda är ett lika stort hot idag som de var före 2001. Därmed är de också ett hot mot Sverige. Man kan lugnt räkna med att Danmark finns med på listan över de länder som Al-Qaeda skulle vilja slå till mot.

Vad kan då vi i lilla Sverige göra för att hjälpa till? Jo, vi kan lyssna på vad amerikanerna har att säga när de ber oss européer att öka vår truppnärvaro i Afghanistan. USA har begått många synder de senaste åren, men är genom sina bittra erfarenheter det land som har bäst koll på läget. Barack Obama sänder nu ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan. Vi, alltså inte Sverige utan EU, borde höra av sig och säga att vi är villiga att hjälpa till. Tyvärr verkar dock många EU-länder vilja göra det omvända, ta hem trupper. Vansinne, menar jag. Truppnärvaron i Afghanistan borde fördubblas!

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: