Carina Hägg (s) från Jönköpings län på nya språkliga äventyr

Politiska sekreterare står lågt i status hos befolkningen. Onödiga politiska tjänstemän, kallas de. Vad ska vi med politiska byråkrater till? Kan inte riksdagsledamöter och andra politiker arbeta själva?

Jag håller inte med. Politiska sekreterare behövs. Annars blir det som för Carina Hägg (s), riksdagsledamot från Jönköping. Jag har tidigare skrivit om hennes skriftliga frågor till statsråden. Nu är det dags igen. Denna gång om begreppet mödomshinna:

Jag ifrågasatte offentligt sommaren 2008 oskuldsmyten men efterfrågade också i riksdagen åtgärder från regeringen. Socialstyrelsen hade inga riktlinjer, samtidigt som kirurgiska ingrepp utförs för att rekonstruera mödomshinnan mot kunskap från känd vetenskap och beprövad erfarenhet.

Utförs det rekonstruktioner av mödomshinnor för att skydda dem mot “kunskap från känd vetenskap och beprövad erfarenhet”? Och vad är förresten “kunskap från känd vetenskap”?

Men det går ju att förstå vad hon egentligen menar. Hon vill se ett agerande från regeringens sida för att komma tillrätta med mytbildningarna omkring mödomshinnan. Fast hon uttrycker sig ju minst sagt kryptiskt:

Ordet mödomshinna upprätthåller patriarkala värderingar som kräver flera politiska insatser.

Få se nu… Patriarkala värderingar som kräver insatser? Det är väl bekämpandet av patriarkala värderingar som kräver insatser?

Till Carina Hägg som du av en händelse läser detta:

Jag skriver inte de här inläggen för att jäklas med dig, utan för att jag tycker att skriftliga frågor av ledamöter i Sveriges riksdag inte ska se ut hur som helst. Jag har samma uppfattning som du i sakfrågan. Att det nu har hittats på ett nytt ord, “slidkrans”, som kan ersätta det missvisande “mödomshinnan” är utmärkt. Vi bör genast tillägna oss det, ävenså regeringen. Men seriösa frågor förtjänar att framföras på korrekt svenska. Tycker du inte det?

Tidigare Hägg-inlägg:
https://stefanolsson.nu/2008/09/09/socialdemokratisk-formuleringskonst/
https://stefanolsson.nu/2008/10/02/vadan-av-att-inte-ha-politiska-sekreterare/
https://stefanolsson.nu/2008/11/29/foljetangen-hagg-ar-det-ingen-som-kan-hjalpa-till/

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Carina Hägg (s) från Jönköpings län på nya språkliga äventyr”

  1. Men gud vad elak du är, kvinnan har dyslexi och skriver som en fullständig kratta när ingen rättat henne, men hon har mycket att komma med, och du fattar vad hon skriver.

    Visst, hon borde få tillgång till en skrivarassistent, men varför är det viktigt för dig att hacka på hennes språkbehandlingshandikapp?

Kommentarer är stängda.