Psalmiana #17, Det finns djup i Herrens godhet

Bland de populäraste psalmerna verkar förtröstan på Gud vara ett återkommande tema. Med förströstan menas att man sätter sin tillit till Gud och räknar med att hur eländet allting kan vara just nu så ordnar det sig. Man behöver inte misströsta.

En av dessa psalmer är nr 285 i psalmboken Det finns djup i Herrens godhet. Av sökningar på nätet har jag förstått att det är en psalm som ofta sjunges på begravningar. Det är lite märkligt för det är alls ingen sorgepsalm. Melodin är glad och texten framåtblickande. Refrängen avslutas glatt med “Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång”.

Även detta tror jag säger något om vad kristna tror men som är så svårt för andra att förstå. Hur kan man i elände, sorg och lidande ändå se ljust på tillvaron? Jag förstår att många som inte är kristna fnyser och kallar oss menlösa töntar, eller rent av dumma som inte kan se elände för vad det är, utan kommer med idiotiska efterrationaliseringar. För den som sörjer och inte tror är det ingen tröst att höra kristna tala om att “Han har det bättre i himlen”, eller något sådant. Förlusten av en nära är ju lika stor och svår att bära ändå.

Men hur knäppa vi kristna ändå är, är det just när nöden är som störst som folk kommer till kyrkan. Det är när allt tappar sin mening som folk ställer de stora frågorna. Och det är just de stora frågorna som är kyrkans grej, kan man säga.

Tidigare psalmianainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana/. Från och med nästa psalmianainlägg kommer vi till sommarpsalmerna!

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Psalmiana #17, Det finns djup i Herrens godhet”

  1. “Han är det bättre…” torde vara ett litet skrivfel.
    Instämmer i stort i resonemanget men har faktiskt fortfarande svårt för “Härlig är jorden” som en passande psalm då Estonia hade sjunkit 1994 och vi förlorat sex församlingsmedlemmar i bygden. Annars tycker jag att även den passar som begravningspsalm vid “normala” begravningar.

  2. Okej, hur länge måste jag vänta på “Gammal är kyrkan”? Bästa psalmen, om du frågar mig. Eggehorns “Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken” är ju väldans fin också. Tycker jag.

Kommentarer är stängda.