Thage G och Anders F är ovanligt dåligt pålästa om Afghanistan

Dagens debattartikel av Thage G Peterson (s) och Anders Ferm (s) visar verkligen varför pensionerade politiker ska vara pensionärer och inget annat. De vill att Sverige drar tillbaka sina trupper från Afghanistan för att istället satsa pengar på infrastruktur, skolor och sjukhus. Vet de inte om att talibanerna bränner skolor och mördar läkare?

Södra Afghanistan är ett land i krig mellan Afghanska regeringen, stödd av Nato, och talibanerna och deras allierade bl.a. Al-Qaeda och diverse narkotikahandlare. I detta land går det inte att bygga några skolor eller sjukhus. Det är krig. Arméer drabbar samman med varandra, varav den ena råkar vara Afghanska regeringens armé. Afghanska armén är svag. Ett tillbakadragande skulle omedlebart ge talibanerna segern i hela södra Afghanistan.

Men samtidigt samarbetar befolkningen med talibanerna. Vill de ha talibanerna som sina styresmän? Nej, de vill de inte. Men talibanerna är en framgångsrik gerillarörelse som nästlar sig in i byarna, tvingar befolkningen att vara lojala, mördar eller driver ut företrädare för afghanska staten: poliser, lärare, läkare. Även mullor och byäldsten mördas om de oppnerar sig mot talibanernas vilja.

Långt ifrån alla vanliga afghaner samarbetar med talibanerna för att de gillar dem och ogillar Natostyrkorna. De samarbetar med talibanerna av samma skäl som folket på Sicilien samarbetar med maffian. De är rädda.

Vad är då befolkningen rädd för? Jo, att Natoländerna ska utrymma landet innan talibanerna är besegrade. För då tar talibanerna över och den som samarbetat med Nato avrättas. Alltså är det många som av rena överlevnadsskäl samarbetar med talibanerna för att inte behöva bli avrättade den dag Sverige och andra länder lämnar Afghanistan.

Denna minst sagt dystra bild av hur talibanerna arbetar finns väl beskriven i den litteratur som finns på området. Jag har som en del av jobbet gått igenom ett antal artiklar och alla säger samma sak. Det går inte att få några skolor eller sjukhus på plats förrän Afghanska regeringen kontrollerar hela landet och talibanerna är neutraliserade. Talibanerna bränner nämligen ned de skolor som Natoländerna har byggt. Fattar ni? Peterson och Ferm verkar inte göra det, så jag tar det väl en gång till för deras skull. Talibanerna bränner ned skolor.

Tillägg 18/5. I artikeln förekommer också ett faktafel. USA har inte beslutat att skicka 21 000 soldater plus ytterligare 13 000. Obama har beslutat att sända 17 000 soldater. Det kan bli fler men det är inte bestämt ännu: http://www.washingtontimes.com/news/2009/may/17/obama-weigh-more-troops-afghanistan/

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Thage G och Anders F är ovanligt dåligt pålästa om Afghanistan”

  1. Jamän, nähää. Tror jag inte på.

    signerat “vi som vet mest”

Kommentarer är stängda.