Klart att alla borde få söka vård utomlands

Det är roligt att en vårdfråga seglat upp som en valfråga i EU-valet. Ska vi tillåta att patienter som står i kö här hemma och inte får vård i tid söker vård utomlands på landstingets bekostnad? Ja, självklart, menar jag.

Frågan är inte svårare att förstå än vanliga vårdgarantin. Vårdgarantin säger som bekant att om hemlandstinget inte kan erbjuda vård inom 30 dagar har patienten rätt att köpa vård i ett annat landsting eller en privatvårdgivare på hemlandstingets bekostnad. Det förslag som nu förs fram är att patienterna också ska kunna söka sig utanför landets gränser.

Det är alltså samma sak det handlar om, vårdgarantin, men med skillnaden att patienterna ska kunna flytta sig över nationsgränserna istället för länsgränserna. Borde inte vara en stor sak, men i sann dumkonsertvativ andra gör vänstern motstånd. Allt ska vara vid det gamla, dvs. 70-talet. En patient ska “tillhöra” ett visst sjukhus. Ingen möjlighet att välja själv.

_______________________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Klart att alla borde få söka vård utomlands”

Kommentarer är stängda.