Psalmiana #18, En vänlig grönskas rika dräkt

Äntligen är psalmianan framme vid sommarpsalmerna, och vi börjar med en av de allra största och mest älskade. Är detta kanske den främsta sommarpsalmen av dem alla? En vänlig grönskas rika dräkt, nr 201 i psalmboken.

Det har inte varit helt lätt att hitta psalmklipp till svenska psalmer på Youtube, men i det här fallet gäller det omvända. Det är svårt att välja bort klipp. Jag gör därför ett extra långt inlägg, med klipp för alla smaker. En älskad psalm älskas på mer än ett sätt uppenbarligen.

Ett klipp för den traditionelle:

Ett klipp för den som gillar konstiga Youtubefilmer:

Ett klipp för den som gillar filmer från vardagslivet:

För den som inte redan vet det är melodin skriven av Waldemar Åhlén och texten av Carl David af Wirsén. Den går också under namnet Sommarpsalm, som möjligen är dess ursprungliga namn, men som namn betraktat inte är så himla bra med tanke på att den ju inte är den enda sommarpsalmen.

Till min stora glädje fick jag syn på att psalmen också är omtyckt utomlands, både i sin svenska version och på engelska. Här är ett klipp med en italiensk kör som sjunger på svenska, efter bästa förmåga:

På engelska heter den “The Earth Adorned”. Texten till första versen:

The earth adorned in verdant robe
Sends praises upward surging,
While soft winds breathe on fragrant flow’rs
From winter now emerging.
The sunshine bright
gives warmth and light
To budding blossoms tender,
Proclaiming summer splendor.

Slutligen hittade jag ett klipp med pianisten Ola Hedén, som jag inte hade en aning om vem han var, men tydligen är han pågång med en hel skiva med psalmer. Sånt gillar vi. Så därför blir det gratisreklam här på psalmianan. Adressen till Hedéns hemsida där skivan presenteras är http://olaheden.se/.

Håll med om att det här är en märklig psalm. Den är sliten till tusen. Alla körsångare i Sverige kan den utantill. Jag har sjungit den en miljard gånger, alla stämmor dessutom. Ändå får jag ståpäls varje gång jag hör den.

Tidigare psalminainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana/.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

Dela med andra:

En kommentar till “Psalmiana #18, En vänlig grönskas rika dräkt”

  1. Jisses sånt urval, det här får jag kolla ikväll efter tösens konsert. Kan komplettera historien med att Wirsén anses ha skrivit psalmen på släktgården i Fellingsbro. Släktens göranden i min hembygd är uppmärksammat med såväl minnessten som en väg namnad efter dem i Rockhammar.

Kommentarer är stängda.