Ekonomistyrningsverket ger Anders Borg rätt

För någon vecka sedan, då regeringens finanspolitiska råd föreslog att regeringen skulle underbalansera statsbudgeten ytterligare för att stimulera ekonomin, var det många som pekade finger och kallade Anders Borg för enögd och envis. Men vad säger då Ekonomistyrningsverket, som till skillnad från det finanspolitiska rådet verkligen har koll på statens utgifter?

Jo, verket säger exakt samma sak som finansministern. Vi kan inte öppna damluckorna nu, även fast läget är uselt. Det kan ju bli ännu värre. Lågkonjunkturen kan också bli mycket längre än vad vi tror. Vi vet faktiskt ytterst lite om hur ekonomin kommer att se ut på bara två till tre års sikt. Det är svårt att göra ekonomiska prognoser när det är stiltje. Hur svårt är det då inte att göra det när världen precis gått in i den största finansiella krisen sen 30-talet?

Tro inte på dem som säger att vi ska “spendera oss ur krisen”. Det går kanske att blåsa upp ekonomin i något år. Men sen då? Och vad kommer att ske i nästa högkonjunktur? Är det någon som tror att samma människor som nu vill slösa då kommer att vilja spara? Sällan.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: