Därför kryssar jag Hans Wallmark

Nu drar det ihop sig. Nu måste man bestämma sig för hur man ska rösta på söndag. Jag gjort mitt val. Det blir Hans Wallmark, nr 5 på moderaternas lista. Varför? Jag tänker så här:

En gammal kollega till mig som jobbar på Justitiedepartementet med EU-frågor sedan flera år tillbaks, och som också doktorerade i statskunskap på EU, sa så här till mig förra veckan: “EU-frågorna är egentligen samma frågor som här hemma”.

Mycket krångligare än så är det faktiskt inte. EU som organisation är hopplöst krånglig, men sakfrågorna är inte svåra att förstå sig på. Det handlar om miljö, brottsbekämpning, den ekonomiska krisen, upphovsrätten, flyktingfrågor, arbetet för fred och säkerhet i världen.

Jag kan inte alla detaljer i dessa frågor, vad som är på agendan just nu, vilka förslag som är pågång, osv. Jag erkänner villigt att jag inte hänger med särskilt bra i EU-politiken. Alltså behöver jag en person som kan företräda mig i alla dessa frågor, en person som jag kan lita på.

I riksdagen finns det en sådan politiker, som jag vet att jag i nio fall av tio delar åsikt med. Det är Hans Wallmark. På Wikipedia kan man läsa att han är “ansedd som konservativ”. Mig veterligen har han inte heller gått in på Wikipedia för att försöka ändra på det. Han är konservativ av klassiskt moderat snitt. Det ska var ordning och reda, inte en massa tjafs, politiken finns till för människorna, inte för byråkratierna, osv.

Jag är EU-vän men också EU-skeptiker i det att jag inte gör mig några illusioner om vilka dumheter som andra inom EU kan hitta på. Men om Hans sitter där och säger nej när Kommissionen kommer farandes med nya konstiga initiativ, som inte alls passar för vårt land, känner jag mig lite bättre till mods.

Jag delar också Hans uppfattning om vilka frågor EU måste prioritera. Den gränsöverskridande brottsligheten har alldeles för länge kunnat operera fritt över gränserna på grund av obefintligt samarbete mellan EU-länderas polismyndigheter. Människohandel och narkotikahandel har varit en framgångsmarknad i EU. Det måste bli ett slut på det.

Hans är också en av de få kandidater som törs tala klarspråk om Ryssland. EU är inte i konflikt med Ryssland, men relationerna är sedan Georgienkriget inte de bästa. Minns gaskrisen från i vintras. Lilla Sverige är ingen motvikt mot Ryssland, men EU är det. EU måste därför skaffa sig en Rysslandspolitik.

Hans Wallmark har naturligtvis fler frågor på sin agenda. Den som vill veta mer får gå till hans hemsida: www.europaparlamentet.nu.

För mig handlar det här alltså inte om någon särskild sakfråga. Frågorna är i allt väsentligt desamma som i riksdagen, och eftersom jag tyckt att Hans gjort ett bra jobb i riksdagen känner jag mig trygg med att sända honom vidare till Bryssel. Jag litar på honom. Det är en fråga om förtroende, helt enkelt. Varken mer eller mindre.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Därför kryssar jag Hans Wallmark”

  1. Ditt inlägg hade så när fått mig att rösta på herr Wallmark, men så gick jag in på hemsidan du länkade till och där fick jag högst upp se en liten film där Wallmark tillsammans med 2009 års svar på Göran Magnus Sprengtporten pratar om europeisk säkerhetspolitik. Si då rann omedelbart all min entusiasm för Wallmark av mig. Synd på så rara ärtor.

  2. Så du ska alltså inte rösta på Hans Wallmark därför att du inte gillar Sten Tolgfors. Det låter ju jättelogiskt.

  3. Nej, du hoppar över ett led. Det korrekta är att jag inte skall rösta på W eftersom W i sin valkampanj uppträder med Tolgfors som dragplåster just vad gäller säkerhetspolitik och jag starkt ogillar och inte litar på nyss bemälde Tolgfors eller hans politik på området.

    Jag kan inte se det ologiska i det resonemanget. Om en politiker söker vinna röster genom att låna en annan politikers nimbus så ser jag det som synnerligen givet att han köpa den senares motståndare såväl som anhängare. “If you dine with the devil, bring a long spoon.”

    Jag glömde att skriva att jag tyckte att ditt blogginlägg i sig var mycket bra skrivet. Vare härmed gjort.

Kommentarer är stängda.