Hjälp till dig som fortfarande inte har bestämt dig

Idag blir det valstugan på Stora torget hela dagen. 5 timmar ska jag stå. Det kommer att bli roligt. Det är nu i slutspurten som folk kommer fram och ställer de viktiga frågorna, istället för att gnälla om småsaker som fildelning. Vilka är de?

I någon mån är alla frågor viktiga, men här är mina topp fem:

1. Frihandeln. EU har kommit till som ett fredsprojekt för att knyta de europeiska länderna samman genom handel, men frihandeln måste komma hela världen till del! Tullarna mot tredje världen är en skam. Fattiga länder har sällan något annan näring än jordbruk. Varför har vi då tullar mot dem?

2. Miljön. Det går inte att bedriva klimatpolitik med bara Sverige som plattform. Det är helt orealistiskt. Faktum är att inte ens EU är stort nog för att lösa problemet, men EU har större tyngd än lilla Sverige.

3. Den internationella brottsligheten. På grund av den fria rörligheten har brottslingar kunnat röra sig över gränserna fritt. Polisen har inte haft samma rörlighet. Den internationella brottsligheten ligger därför hästlängder före polisen. Människohandel och narkotikasmuggling är idag en lönsam näring i vår del av världen. Jag får rysningar av att tänka på hur illa det är. Vi måste ha ett fungerande polissamarbete. Nu!

4. En gemensam utrikespolitik. Sverige är ett land med gott anseende i världen, men vi är ett litet land, mycket litet, nästan löjligt litet. EU har dock visat sig vara en hävstång för oss på den internationella arenan. Vi tjänar på mer av gemensam utrikespolitik. Tänk Ryssland, tänk gaskrisen, och ni förstår problemet.

5. Den ekonomiska krisen. EU visade sig förvånansvärt moget när man under året har samordnat sina insatser mot den ekonomiska krisen. Nu gäller det att bevara denna enighet. Risken finns nämligen annars att olika länder börjar be om undantag för det ena eller det andra. Om nu bilbranschen är i kris måste den reformeras i hela Europa och inte bara i Sverige. Den ska inte reformeras i Sverige och bevaras intakt i Frankrike. Vi ska inte försöka stjäla marknadsandelar av varandra. Vi måste ha ett renhårigt spel EU-länderna emellan.

Sen finns det naturligtvis fler frågor än dessa att intressera sig för. Men dessa fem är de som jag skulle prioritera om jag hade ont om tid att sätta mig in i frågorna. Har du inte bestämt dig så ta en tur i valstugorna. Den information du behöver finns där. Lycka till!

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Hjälp till dig som fortfarande inte har bestämt dig”

 1. – att vi inte lämnar ifrån oss makten att bestämma vårt eget styrelseskick (till en kvalificerad majoritet utlänningar).
  – att vi inte börjar fasa ut vårt våldsmonopol till ett annat, vilket skulle göra en framtida självständighetsdeklaration nästan omöjlig.
  – att vi inte accepterar en politisk post som liknar ett statsöverhuvud över vårat statsöverhuvud, dessutom av republikansk art.

  men det är väl roligare att säga ja (ett argument fp har tagit upp igen, så jag antar att det var seriöst från början)

 2. Nu handlar inte valet om ja eller nej till EU. Det handlade omröstningen om 1994. Sen dess har det hänt en del.

 3. Nu gäller det att bara inse vad som är Framtiden, som en god nymänniska eller vad?
  Vi har aldrig röstat om EU-konstitutionen/Lissabonfördraget (inte för att Bryssel skulle bry sig om ett nej). 94 försäkrades det att Lissabonfördraget eller liknande inte skulle inträffa.

  Överaskande nog är alla realistiska alternativ EU-fanatiker eller kommunister.

Kommentarer är stängda.