15,1 procent för s i Stockholm! Det var som…

Socialdemokraterna gör inte ett sämre val än tidigare EU-val, förutom i Stockholm. Där har någonting gått fullständigt snett. Partiet är inte ens näst störst, inte ens tredje störst, utan fjärde största parti. Även lilla söta miljöpartiet gick om jätten.

EU-valet är annorlunda än riksdagsvalet. Det vet vi nu efter ett par val. Väljarna tar sig andra friheter än vanligt. Men hur kan ett parti som varit det statsbärande under flera decennier i vårt land, och som ägt makten helt självt under långa tider i Stockholms stad, göra en sådan total genomklappning?

15,1 procent är ett bottenrekord. Nu fick partiet bara 19,2 procent i förra valet, en ett nederlag då också, men nu har man backat ytterligare fyra procentenheter, och är slagna av till och med miljöpartiet.

Sannolikt är det mp som tagit sossarnas väljare. Att överge EU-motståndet visade sig vara ett genidrag. Nu äntligen kan man vara EU-vänlig och miljöpartist samtidigt, har nog många tänkt. En fullt rimlig tanke.

Men som sagt, det är ett historiskt faktum, det f.d. statsbärande partiet har tappat greppet om huvudstaden. Det som händer i huvudstaden smittar för eller senare av sig på resten av landet. Det är på gång som oss i Uppsala. Här fick s 18,1, men är fortfarande största parti. Dock åkte även vi moderater (17,2) på däng. Fp (17,7) slogs oss med 0,5 procentenheter. Mp stormade också fram från 8,8 procent till 15,3. Hatten av för fp och mp. Men vi kommer igen. Var så säkra.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: