Psalmiana #20, Den blomstertid nu kommer

Det här är veckan för skolavslutningar. Den självklara psalmen att uppmärksamma är därför nr 199 i psalmboken Den blomstertid nu kommer. Många har fina minnen förknippade med denna psalm. Sol och värme, syréner som blommar. Hela sommarlovet framför sig. Ändå är detta en starkt ifrågasatt psalm.

Jag skriver nästan bara om politik på min blogg. Psalmianan är det stora undantaget. Men nu tvingas jag tyvärr dra in politiken igen. För det är politiken som är problemet. Israel Kolmodins fina sommarpsalm är okontroversiell i sig. Problemet är att den sjungs i skolan. En kristen sång får inte sjungas i skolan, finns det dem som hävdar. Skolan ska vara fri från religiös påverkan.

Den som följt min blogg vet att jag ser annorlunda på saken. Det som inte ska få förekomma i vårt land är religiöst förtryck. Man ska ha rätt att tro vad man vill. Men det måste ju då också få gälla alla som vill sjunga kristna sånger också. Alla skolbarn kan inte stämma in i det kristna budskapet och i skolor där många har annan religion än den kristna fungerar det självklart inte att sjunga en psalm vid skolavslutningen. Men det är inte samma sak som att det ska utfärdas ett totalförbud mot denna psalm i alla skolor i hela landet.

Eftersom det här är en av våra mest älskade psalmer finns den i många versioner. Här kommer den i typisk Youtube-tappning. Det var den här organisten/pianisten som inspirerade mig att alls göra psalmianaserien. Stilen är obetalbar.

Den här killen hade som sagt flera klipp med psalmer tidigare, men har tyvärr tagit bort några av dem. Äldre psalmianainlägg haltar därför något. Inte mycket att göra något åt. Så är det på internet.

Youtube är också roligt för att man hittar klipp av den här typen, en person som vill visa upp sitt fina arrangemang. Jag skulle gissa att han gör det för att göra reklam för sig.

Slutligen kan jag inte låta bli att ta med ett klipp med Julia, 2 år. Det är så här det ska vara med psalmer. De ska gå i arv. (Kolla särskilt koreografin med klänningen.)

Nu kommer en tråkig nyhet. Det här är näst sista psalmianan. Bara en kvar. Men alla tidigare klipp finns kvar på denna adress: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #20, Den blomstertid nu kommer”

  1. Men varför den näst sista? Nu blir jag ju ledsen förståss. Hittar du inga fler på youtube?

    Om psalmens historia kan kompletteras att samma melodi användes för minst två psalmer ur vår första officiellt antagna psalmbok 1695. Till denna ovan och till psalmbokens näst sista psalm “Mig gör stor lust och glädje” som ståtade med inte mindre än 32 verser. Varav den sista slutar med “nu ändas denna visa…” Snacka om visa!

  2. Jag fortsätter gärna. Problemet är att det inte finns fler svenska psalmer än så här på Youtube.

Kommentarer är stängda.