Vem blir ny utbildningsminister?

Leijonborg tackar för sig. Han räddade folkpartiet från utplåning med den s.k. batongliberalismen. Han var med och bildade Allians för Sverige som ledde till valsegern 2006. Han blev bränd av sina medarbetare som inte visade sig pålitliga, och var tvungen att avgå som partiledare. Han påbörjade arbetet med att ge tillbaka universiteten sin frihet. Inte så illa, på det hela taget. Men vem tar över?

I det här läget kan man bara spekulera. Några namn som man kan fundera över:

Karin Pilsäter – Har länge varit talesman för partiet i ekonomi och näringsliv. Skulle säkert redan varit minister om partiet hade haft fler ministerposter.

Christer Nylander – Partiets man i utbildningsutskottet i riksdagen. En doldis för allmänheten.

Ceclia Malmström – Är redan minister, men därför också bevisat kompetent att flytta upp ett steg i hierarkin. EU-minister är ju en B-ministerpost jämfört med att vara utbildningsminister.

Tobias Krantz – F.d. kollega till mig från Uppsala universitet. Är nu partiets man socialutskottet i riksdagen, samt ledamot av partistyrelsen. Har precis som Malmström doktorerat i statskunskap och således forskat själv. (Dessutom är han motståndare till storregioner, vilket bara det är en förtjänst i sig.)

Det här är bara gissningar. Är det något parti som är fullproppat med professorer så är det ju fp. Kanske vill partiet låta Carl B Hamilton eller Daniel Tarschys göra en insats, trots uppnåd pensionsålder? Ministrar brukar också ofta rekryteras bland statssekreterarna. På utbildningsdepartementet heter de Amelie von Zweigbergk, Peter Honeth och Bertil Östberg. Om dem vet jag intet, vilket säger något om deras potential till att bli ledare för Utbildningssverige.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Vem blir ny utbildningsminister?”

  1. EU-minister är i vanliga fall kanske en B-post, men knappast en månad före ordförandeskap i EU…

    Pilsäter är väl ett bra tips, eller Johan Pehrson kanske? Gruppledare i Riksdagen är ju kanske inte så skoj när man inte är i opposition.

Kommentarer är stängda.