Psalmiana #21, I denna ljuva sommartid

Sista psalmianainlägget presenterar ännu en i raden av älskade psalmer, nr. 200 i psalmboken, I denna ljuva sommartid. När jag skriver detta upplever vi här i Mellansverige en av de regningaste dagarna på hela året. Det har hällregnat hela natten och hela dagen. Det är kallt och grått.

Sommaren är annars den i särklass bästa årstiden, enligt mig. Sommartiden är den ljuvaste, och det tyckte man även förr i det gamla bondesamhället då sommaren egentligen innebar extra mycket arbete. Men sommaren är ljus, varm och grön. Allt det som resten av året inte är.

Denna psalm kommer ursprungligen från Tyskland. Den är skriven av Paul Gerhardt 1656, kom till Sverige på 1700-talet, men kom av allt att döma inte in i psalmboken förrän 1937.  Orginalet uppvisar inte många likheter med den svenska psalmen:

Så fint har man det i Tyskland. Den svenska versionen är mest känd med Natan Söderbloms melodi. Nu visade det sig märkligt nog inte finnas så många klipp på Youtube med denna psalm som jag hade väntat. Därför kröner jag detta mitt sista psalmianainlägg med ett eget bidrag, i sann poänglös Youtubestil:

Beklagar slakten. Men för dig som längtar efter att få höra den på riktigt är det ju bara att gå till närmsta kyrka.

Som många vet är detta också en psalm som också sjungs på andra melodier. Här är en för mig tidigare helt okänd variant, mycket fint framförd av sånggruppen Kraja.

Detta var det sista psalmianainlägget. Jag vet att det är tråkigt. Men ibland tar saker och ting slut. Jag hittar inte fler svenska psalmer på Youtube. Det finns mycket annan andlig musik, men grejen med psalmianan var att uppmärksamma våra vanliga svenska psalmer som man kan hitta i vanliga psalmboken.  Kanske blir det en efterföljare, om det finns läsare…

Alla tidigare psalmianainlägg hittar man på den här adressen: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

Dessutom finns alla klipp samlade på en spellista på Youtube: http://www.youtube.com/view_play_list?p=711ADC3AAAD178E1.

Jag önskar alla psalmvänner en ljus, varm, grön och lång sommar.

När jag hör trastens klara sång,
när lärkan jublar dagen lång,
högt ovan fält och backar.
då kan jag icke tiga still.
Min Gud så länge jag är till
för livet jag dig tackar.

*

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #21, I denna ljuva sommartid”

  1. En liten komplettering. Den publicerades redan 1921 då 1819 års psalmbok fick ett tillägg: “Nya psalmer”. Samtidigt kom “Stilla natt”, “Gläns över sjö och strand” liksom “Härlig är jorden” in i vår svenska psalmbok…

    Beklagar förstås att det blir din sista. Vet ju inte hur många läsare du haft, men jag har då följt dina fynd på youtube med stor glädje, och tackar för ditt arbete.

    Fortsätter följa ordet “psalm” på PSspy och lär väl märka därigenom om du ändå hittar mer framöver.

  2. Fint spelat Stefan! Postludium i någon kyrka i sommar kanske? Jag känner en kantor som säkert släpper fram dig.

Kommentarer är stängda.