När kommer nästa stora terrorattentat?

Igår gick filmen Flight 93 på TV6. Den handlar om det fjärde flygplan som 11 september 2001 aldrig nådde sitt mål, utan kraschade på landsbygden i Pennsylvania, efter att passagerarna försökt återta planet i luften. En gripande film. En fråga som dock oroande gnager efter att ha sett filmen är om det kan hända igen?

Jag råkar ju vara i eländesbranschen, bevakning av krishantering och säkerhetspolitik. Att jag ställer mig den frågan är en naturlig del av jobbet. I säkerhetsbranschen är det också många som går och väntar på nästa stora händelse. Vi har inte haft något sedan London 2005 i den demokratiska västvärlden.

Jag tror att man måste bedöma frågan utifrån två olika frågor. Vad är sannolikt? Vad är möjligt?

När det gäller sannolikheten är det uppenbart att den är låg. Även om Al-Qaeda fortfarande är vid liv och ett verkligt hot, producerar man faktiskt inte särskilt mycket. Det är som sagt fyra år sedan man slog till mot sina fiender i väst. Det flesta Al-Qaeda-attentatet har förekommit i Irak och Afghanistan, och offren har varit andra muslimer.

Det som är oroväckande är dock att möjligheten att genomföra ett attentat som 11-septemberattentatet troligtvis är lika goda nu som då. Hur 11-septemberkaparna egentligen gjorde vet vi inte, men gissningen är att man använde enkla rakbladsknivar. Kommer man att kunna föra sådana ombord igen? Nej, det är nog inte troligt eftersom de som söker igenom handbagaget är vaksamma på det. Men går det kanske att framställa en kniv i plast som är lika vass som en i stål?

FBI var kaparna på spåret på grund av att de tagit flyglektioner (utan att vilja lära sig hur man landar). Idag kan därför ingen med arabiskt namn ta flyglektioner utan att FBI får nys om det. Men tänk er Al-Qaeda-agenter som läst utredningarna och vet vilka misstag man gjorde sist? Nästa Al-Qaeda-attack skulle mycket väl därför kunna genomföras av några blonda män, med blå ögon, fryntliga och med kulmage, som bär vanliga amerikanska (eller europeiska) namn. Det enda som krävs är en falsk identitet och förklädnad som håller i någon timme.

I sammanhanget kan det vara intressant att veta att jag i år två gånger flugit inrikes i Sverige utan att behöva bevisa min identitet. Med två olika flygbolag dessutom. I Sverige kan man flyga under falskt namn. Det är rena drömmen för den terrorist som obemärkt vill komma ombord på ett inrikesflyg i Sverige.

Det är alltså i allra högsta grad möjligt att genomföra ett nytt 11-septemberattentat. Därmed är det som väl är inte också sannolikt av det enkla skälet att terrorattentat lyckligtvis är få redan från början.

PS
Filmen Flight 93 har ett syskon i filmen United 93. Båda filmerna är värda att se. Det är autentiska beskrivningar. Olika naturligtvis som två beskrivningar alltid är, men befriade från överdriven hollywoodsentimentalitet och överdriven amerikansk patriotism. Man kan ha behållning av filmerna även om man är en USA-hatande vänsterpartist.

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: