7 månader efter valet blir komikern Al Franken senator i Minnesota

Under de 7 månader som gått sedan det var val till amerikanska kongressen, alltså samtidigt som presidentvalet, har Minnesota inte kunnat tillsätta sin ena senator. Endast 312 röster skilde kandidaterna åt, och i enlighet med god amerikansk sed utbröt en juridisk strid.

Nu är denna strid äntligen över. Delstatens högsta domstol har beslutat att valresultatet, +312 röster till Al Frankens fördel, är giltigt. Motståndaren Norm Coleman har erkänt sig besegrad och förlorar sin senatorsplats, rapporterar New York Times.

Det komiska i det hela är att Al Franken är komiker till yrket. Han var manusförfattare till TV-programmet Saturday Night Live. Senare kom han att bli politisk debattör, aggressivt mot George Bush. En annan favoritmotståndare har varit TV-prataren Bill O’Reilly på FOXNews.

Med ytterligare en röst i senaten stärker demokraterna sin majoritet i senaten, och kan nu stoppa oppositionen om den vill filibustra, dvs. tala oavbrutet för att förhindra en omröstning. Med 60 röster av 100 kan majoriteten begära streck i debatten. Normen är annars att en senator har rätt att tala hur länge han vill!

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: