Konservativa och verklighetens folk

I torsdags talade Göran Hägglund i Almedalen. Samma dag publicerade Roland Poirier Martinsson en artikel på DN Debatt som handlade om vilken potential ett konservativt parti har i Sverige. Var är då den svenska konservatismen?

Till stor del gillar jag Martinssons artikel, eftersom han i sin undersökning av vilken grogrund ett konservativt parti har i Sverige, har samma uppfattning som jag. Sverige är inte mer annorlunda än något annat land än att också vi är konservativa. Många av oss tycker att “Alla har lika värde och ska ha samma rättigheter oavsett ursprung, religion eller sexuell läggning.  Företagsamma invandrare är bra för Sverige. Vuxna människor har en plikt att försörja sig själva. Politiker ska inte bestämma hur föräldraledigheten ska fördelas”, osv. Men behövs det ett nytt parti för detta och är detta parti Kristdemokraterna?

Både ja och nej, är mitt svar. I sitt tal fångade Göran Hägglund något väsentligt, och som jag länge önskat att någon av politkerna på högerkanten vill formulera. Han gjorde det bra och jag har sparat det som ett videoklipp:

Det finns en tyckarelit, allt väsentligt dominerad av vänstern, som ständigt producerar artiklar och vetenskapliga rapporter som går ut på att den vanliga människan är en dålig människa. Jag är hjärtinnerligt trött på detta. Det som sägs är ofta bara tönterier, men företrädarna utnyttjar alltid sina fina titlar och de stackars journalisterna hinner inte med att sätta in sig i ämnena för att förstå att kejsaren är naken.

Att Kristdemokraterna skulle sitta på nyckeln till denna skattkista av vanliga människors röster tror jag dock inte på. Till viss del kan det vara så, men kristdemokraterna är ju som bekant partiet som gjort sig känt för att vilja förbjuda snus även inom Sveriges gränser (Ella Bohlin). De flesta av dessa icke politiskt korrekta människor, som instinktivt vägrar lyssna på den politiskt korrekta överheten, hittar man i moderaterna.

Moderaterna sägs ha blivit ett liberalt parti, men ryktet är betydligt överdrivet. Moderaterna förespråkar ofta liberala lösningar på politiska problem, det är sant, men synen på staten och individen är konservativ. Staten ska inte ägna sig åt politiskt korrekta uppfostringsprojekt, inte bara för att de inkräktar på individens frihet, utan för att de är tramsiga. Individen i sin tur ska åtnjuta så stor frihet som möjligt, men ska också arbeta och göra rätt för sig.

Så tänker många människor, och så tänker moderater i gemen, även om det stundtals låter annorlunda från partiledningens håll. Med detta sagt vill jag dock inte mana till någon tävlan om vilket parti som skulle vara mest konservativt. Tvärtom kan man konstatera att Sverige lyckligtvis är begåvat med två konservativa partier, även om det olyckligtvis är så att båda partiernas ledningar har svårt för att erkänna att det är så det ser ut.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: