Polisen får bakläxa i HD, men borde fått råskäll

Högsta domstolen river upp en dom i hovrätten, efter att ha konstaterat att polisen lurat den åtalade att begå brott. Brottsprovokation är som bekant inte tillåtet. Dessutom har man undanhållit bevis! Snacka om rättsövergrepp!

Fallet är inte det enda. Dick Sundevall och Lasse Wierup har skrivit mycket om detta. Just nu håller jag på med Sundevalls bok om Peter Rätz, polisens främsta infiltratör i olika kriminella MC-gäng. Under lång tid begick Stockholmspolisen en rad brott i sin jakt på grova brottslingar. Många frågor hänger fortfarande i luften. Det är tveksamt om ansvariga polischefer verkligen ställts till svars ordentligt. Rättsväsendet har varit tamt och politikerna har varit ointresserade.

Det som skulle behövas är en parlamentarisk utredning i klass med Palmeutredningarna eller tsunamiutredningen. Vi talar här om en rättsskandal av ganska stora mått. Den har i och för sig bara drabbat grovt kriminella, men fel är ändå fel, och förtroendet för rättsstaten bygger på att vi vet att poliser verkligen tar rättsstaten på allvar.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: