Svenska folket gillar verkligen kungahuset

Idag skriver jag på Smålandspostens ledarsida att det råder stor enighet hos svenska folket när det gäller monarkins bevarande. SvD hade i måndags en rubrik där de påstod motsatsen. Att republikaner och excentriska rojalister är i bråk med varandra betyder inte att resten av svenska folket också är det.

I media kommer denna debatt skildras som att det rör sig om två läger som bekämpar varandra. Svenska folket är splittrat, kommer det att sägas, och de mest arga och radikala företrädarna för båda sidor kommer att väljas ut som lämpliga intervjuobjekt. Ett bra drama kräver en konflikt. Unga arga radikala republikaner kommer att hetsas mot lillgamla ynglingar med tredelad kostym och fluga. Båda kommer att vara lika sura. De första för att ingen lyssnar på dem. De senare på att kronprinsessan bestämt sig för att gifta sig med en helt vanlig kille från Ockelbo istället för en prins ifrån något avsatt europeiskt konungahus.

Grannen i öst, Barometern-OT, skriver inte helt oväntat också om monarkin:
http://www.barometern.se/ledare/monarkin-ar-inte-mystisk(1421777).gm

Ur SIFO:s undersökning från mars i år:

Vill du behålla eller avskaffa monarkin?

Alla: Ja 75%, Nej 15%, Vet ej 9%
S: Ja 74%, Nej 16%, Vet ej 10%
V: Ja 43%, Nej 50%, Vet ej 7%
MP: Ja 46%, Nej 39%, Vet ej 14%
M: Ja 84%, Nej 9%, Vet ej 7%
Fp: Ja 76%, Nej 19%, Vet ej 5%
C: Ja 97%, Nej 2%, Vet ej 1%
KD: Ja 74%, Nej 26%, Vet ej 0%

Inte ens vänsterpartierna som har republikkravet på programmet klarar av att mönstra något motstånd mot monarkin.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Svenska folket gillar verkligen kungahuset”

  1. Resultatet att t.ex. 26 % av Kd:arna varken vill behålla eller avskaffa monarkin är lite svårtolkat. ;)

  2. Att en majoritet gillar kungahuset kanske är ett tecken på att majoriteten alltid har fel? :-)

  3. Vi vet vad vi har med Kungafamiljen, kostnaderna skulle heller inte bli mindre med president, samt tanken på en Persson, Sahlin, eller någon liknande som presidentkandidat får nog de flesta att vara glada över vår Kungafamilj.

Kommentarer är stängda.