Det finns inte ett socialdemokratiskt sätt att be till Gud

Att vara kristen och socialist är inget konstigt, tycker jag. Evangeliet säger inget om hur vi ska organisera samhällsekonomin på ett rättvist vis. Däremot undrar jag hur någon kristen socialist med hedern i behåll kan rösta på socialdemokraterna i kyrkovalet.

I Kyrkans tidning intervjuas Mona Sahlin:

Hon beskriver Svenska kyrkan — eller folkkyrkan — som ”ett fint möte” och menar att den ”tål debatter”. Anser att politik och religion inte hör ihop, men ser det som självklart att de politiska partierna är med och styr i kyrkan.
– Politikerna i Svenska kyrkan har nog inte missbrukat sin ställning, slår hon fast.

Politik och religion hör inte ihop men politikerna ska bestämma. Genialt! Sahlin tycker dessutom att alla ska rösta oavsett om de tror på Gud eller inte:

– Att inte rösta är oerhört provocerande. Det där att säga att jag tror inte på Gud så jag röstar inte – det är fel!

Varför säger hon så här? Jo, därför att partiet inte vill släppa makten över kyrkan. Om partiet inte skulle ställa upp i val är man rädd för att gudstjänstfolket – alla de som brukar gå i kyrkan på söndagarna – kommer att ta över. Majoriteten av dem är inte sossar. Kyrkan blir då en konservativ kraft i samhället. Usch och fy, säger då en pålitlig socialdemokrat. Då är det lika bra att behålla makten över kyrkan så länge det går. Principerna struntar man i.

Vad ska då en god kristen och socialist göra? Lämna politiken utanför kyrkan! naturligtvis. Den politiska debatten handlar inte om hur evangeliet ska tolkas, utan om vilka skattesatser vi ska ha, om vi ska ha betyg i skolan eller inte.

Det finns inte ett socialdemokratiskt sätt att be till Gud! Därför ska det inte heller finnas några socialdemokrater i kyrkan. Inte några moderater heller.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Det finns inte ett socialdemokratiskt sätt att be till Gud”

 1. Mycket intressant! På något sätt både håller jag med och inte på samma gång. Jag tror nog att religion och politik hör ihop, i ljuset av att religion inte nödvändigtvis behöver idkas i slutna kammaren utan kan även genomsyra vem du är – tro i handling. Men samtidigt känns inte som det är därför som de politiska partierna finns som nomineringgrupper i kyrkovalet…

 2. Problemet är att i kyrkopolitiken är i stort sett alla riksdagspartier lika goda kålsupare och klåfingriga politruker – inte minst moderaterna. Centerpartiet ska vi inte prata om.

 3. Partierna bör ifrågasättas varför de inte är religiöst neutrala. Kan ju inte vara trovärdigt att de som leder sveriges största religiösa samfund skulle verka för exempelvis en religiöst neutral skola.

  I kyrkoordningen som de uformat står det också att de som företräder kyrkan (de politiska partierna) ska dela kyrkans tro och liv.

 4. Du skriver att evangelierna inte säger något om hur samhällsekonomin ska inrättas på ett rättvist vis. Kanske rätt i en bokstavlig mening, Jesus sa inget om skattesatser eller storlek på offentlig sektor. Dock var hans gärning och ord tydligt mot girighet och kapitalansamling. Han sa att man inte kan tjäna gud och mammon samtidigt, att det är lättare för en kamel att passera ett nålsöga än för en rik man att komma till paradiset och att de som skulle sprida hans ord skulle göra sig av med allt utom manteln. Han delade sin och lärjungarnas mat med 5000 andra. På något sätt har jag svårt att tro att Jesus skulle röstat moderat, eller ens borgerligt, om Han återkom idag.

 5. Jesus vänder sig mycket starkt mot girighet av penningadyrkan. Mycket starkt. Alltså kan han inte vara socialdemokrat. Är några som är besatta av att lägga beslag på andras pengar är det sossarna.

  Eller…

  Jesus kanske inte alls skulle ta på sig rollen att säga något om vilket parti man bör rösta på. Himmelriket finns inom er, kanske han skulle säga, och att vi därför ska börja med oss själva, innan vi börjar anklaga varandra för att var giriga.

  Folk som vill göra Jesus till en apostel för sin politiska agenda har missuppfattat något väsentligt. De sätter kärran framför hästen.

 6. Men vad ska man rösta på då? Jag gillar inte riksdagspolitiken i kyrkorna, verkligen inte. Men vilket av de andra partierna skulle du rekommendera?

  By the way, jag gillar inte partier som förespråkar “folkkyrkan” eftersom det betyder att man vill att partifolket skall styra framför prästen i kyrkan. Som att eleverna skall bestämma mer än läraren på lektionerna. Absurt.

Kommentarer är stängda.