Bongo Bongo-land

I skämtsamma men nedlåtande ordalag kallade den sedan länge bortglömde brittiske politikern Alan Clarke samtliga Afrikanska länder Bongo Bongo-land. Självklart blev han kallad för rasist och så vidare. Här är en rolig notis från TT som ger perspektiv på saken:

Bongo väntas efterträda Bongo
Libreville (TT-Reuters)
Regeringspartiet PDG i centralafrikanska Gabon har utsett Ali Ben Bongo till sin kandidat i presidentvalet nästa månad. Ali Ben Bongo är son till förre presidenten Omar Bongo som avled i juni.
Omar Bongo var vid sin död nestorn bland afrikanska statschefer. Han hade varit president sedan 1967 och ledde en enpartistat fram till 1990. Därefter segrade han i flera presidentval under omdiskuterade former. Han anses ha utnyttjat landets stora oljeinkomster till att marginalisera oppositionen.
I oppositionen har det sedan Bongos död uttryckts oro för att presidentvalet ska riggas till att bli en rent formell bekräftelse på sonens maktövertagande.

Omar Bongo använde också sin långa tid vid makten till att bygga upp en av Afrikas största privata förmögenheter. Vid sin död var hans rikedom föremål för en rättslig utredning i Frankrike.
Lokala medier sade på torsdagen att valkommissionen har rekommenderat att presidentvalet genomförs den 30 augusti.

Dela med andra:

En kommentar till “Bongo Bongo-land”

Kommentarer är stängda.