Kristallhealing i försvarsmakten

Två saker är oändligt. Universum och människors dumhet. Jag vet att man som god kristen inte ska säga till andra att de är dumma i huvudet. Men hur ska man kunna låta bli? Hur kan Försvarsmakten utbilda någon till fältpräst som inte tror på Gud? Hur kan en företrädare för Svenska kyrkan försvara detta?

Upsala Nya Tidning rapporterade igår om en kvinna som genomgått utbildning till att bli bataljonspräst utan att vara prästvigd. Hon tror inte på Gud och inte på Jesus. Däremot tror hon på kristallhealing, det vill säga att man kan hela sjuka genom att lägga stenar på kroppen.

“För mig är själva livet Gud”, säger hon. Sin utbildning i andliga frågor har hon från Beloved Community i USA. UNT skriver: “På Beloved Communitys hemsida menar man sig bland annat ‘bevisa’ att det går att uppbåda övernaturliga krafter via filmer där organisationens ledare James Twyman genom tankekraft letar reda på gömda föremål.”

Det här är uppenbart en kvacksalvare det är fråga om. Hon säger sig vara expert på krishantering (psykologisk krishantering) och vill tjänstgöra inom försvaret. Är det här den typ av kompetens som vi ska tillhandahålla för soldater som tjänstgjort i strid och kan vara utsatta för posttraumatiskt stressyndrom? Kristallhealing?

Att charlataner försöker skapa sig en marknad är inget nytt. Men hur illa ställt är det när vare sig Försvarsmakten eller Svenska kyrkan förstår att det här bara är dravel och i värsta fall någonting skadligt?

Chefsfältprästen inom försvaret, och tillika företrädare för Svenska kyrkan, säger till UNT att “Huvudtanken är inte att vi ska missionera bland soldaterna utan i stället möta dem utifrån deras egna speciella behov. Sverige är mångkulturellt och vi har exempelvis både muslimer, hinduer, buddister och judiska soldater i svenska försvaret”, “ledorden vi arbetar efter är öppenhet och mångfald”.

Tydligen betyder öppenhet enligt Svenska kyrkan i det här fallet att en pastor, som ska bära titeln pastor, ska kunna tro på vad fan som helst. Ska satanistpräster också kunna bli bataljonspräster? Eller vad krävs egentligen för att en präst i Svenska kyrkan ska säga ifrån?

Att Försvarsmakten ser till att vi har andliga ledare för alla stora religioner som är representerade bland soldaterna är klokt och bra. Men då talar vi om de stora världsreligionerna. När blev kristallhealing en av dem? Hur många anhängare har kristallhealarna i vårt land?

Jag vet inte vad jag ska säga annat än att det här är det dummaste jag har hört på länge. Ett aprilskämt som blivit verklighet.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Kristallhealing i försvarsmakten”

 1. Nja, det där håller jag nog inte med om. Om ditt krav för att kunna bli fältpräst inom den svenska försvarsmakten är en gudstro, hur skulle du då ställa dig till en buddhist som fältpräst? De har ju heller ingen Gud i vår västerländska bemärkelse.

  Fältprästernas uppgift är att tillgodose de andlinga behoven hos dem som tjänstgör inom Försvarsmakten. Om en betydande andel är s k nyandliga, varför skulle man då inte tillgodose just deras andliga behov?

  “Marknaden” (inom Försvarsmakten) kräva dessa präster, för att återanvända en gammal slogan.

 2. För det första tror jag inte att detta är ett resultat av att det inom försvarsmakten finns så särskilt många soldater med nyandlig tillhörighet. Det finns nog inte så många buddister eller hinduer heller för den delen, men det är en annan sak. Titeln pastor måste väl för tusan betyda nåt? Eller är man gammaldags och konservativ om man tycker det? I så fall är jag otroligt konservativ. Pastor betyder herde och återfinns i en judisk-kristen kontext. Varför en kristallhealande charlatan skulle bevärdigas med denna hederstitel är för mig en gåta.

 3. Om Försvarsmakten vill ta in kristallhealare bör de ju också ha titeln kristallhealare och inte pastor. En rabbi kallas inte pastor, inte en imam heller.

  Det här rör sig om en människa som vill marknadsföra sig själv genom försvaret, och snyltar på titeln pastor för att den är fin.

  Intressant att veta är att fältprästerna är respekterade i Afghanistan. Religiösa ledare, även kristna, bemöts med respekt. Ska Sverige skicka dit någon som tror att man kan hitta borttappade föremål med tankekraft?

  Fredrik, hur många “nyandliga” tycker du att det ska finnas i en bataljon för att försvarsmakten ska anse sig skyldig att utbilda och betala en “nyandling” fältpräst? Och vad är “nyandlighet” förresten? Är det en religion eller femton på samma gång?

 4. Det är knappast upp till oss kristna att bestämma vilka titlar andliga ledare för andra trosinriktningar väljer. De bör de själva få definiera.

  Du använder ett antal nedsättande kommentarer om den här personen, Stefan, och jag tycker inte att de passar sig.

  Du talar om att hon skulle vara en kvacksalvare. Men den termen hänför sig till en person som utger sig för att vara läkare, och det har hon knappast gjort. Hon förefaller ha utbildning i krishantering, men det är inte det hon utger sig för att syssla med som pastor i Försvarsmakten.

  Du kallar henne charlatan, alltså lurendrejare. Vem för hon bakom ljuset? Hon påstår – eller rättare inom hennes andliga inriktning påstår man – att det går att hitta saker med hjälp av andlig energi. Det kan vara rätt eller fel. På vilket sätt är det mer upprörande än kristendomens påstående om att kunna hela sjuka, återuppväcka döda eller åstadkomma graviditeter hos jungfrur. Det kan vara rätt eller fel, men att därför använda ordet charlatan förefaller inte passande. Om du inte även vill kalla ärkebiskopen, påven och en del patriarker för samma sak…

  Slutligen, termen pastor kanske oftast används i funktionen kristen präst, men inte uteslutande. Enligt vanliga definitioner kan det kort och gott vara en andlig ledare, utan närmare specifikation. En person som leder vilsna och sökande själar till grönare bete. Kan inte denna person göra det, utan att bekänna sig till Treenigheten, Muhammed som profet eller Israel som heligt land?

  Ditt inlägg känns som ytterligare ett uttryck för majoritetsförtryck av minoritetens andliga behov. Me no like.

 5. Nyandlighet är inte en religion utan ett samlingsnamn för en hoper trosföreställningar av allt möjligt slag, allt från kristaller till currykryss och Gud vet vad. Om det fanns ett antal kristalltroende personer i ett förband skulle jag tycka att det vore OK att skicka med en kristallpräst. Så hur många kristalltroende ska vi tro att det finns i försvarsmakten? Hur ser den minoritet ut som du menar blir förtryckt om vi inte lägger skattepengar på att utbilda kristalltroende präster?

Kommentarer är stängda.