Sven Wollter som Afghanistanexpert

“I stället för att skicka dit 100 000 soldater borde vi skicka dit en miljon människor som vill hjälpa till”, säger Sven Wollter i Aftonbladet om svenska soldaters närvaro i Afghanistan.

Det är förståeligt att många är oroade över att svenska soldater hamnar i strid långt bort i ett fjärran land. Vad har vi där att göra? Vill verkligen afghanerna ha oss där? Tyvärr verkar svensk allmänhet vara underinformerad om situationen i Afghanistan. Jag tror därför inte att den diskussion som nu förs kommer att blir fruktbar. Bara det att man kallar in Sven Wollter som expert känns inte lovande.

Själv är jag mycket sugen att skriva något på debattsidorna, eftersom jag precis råkar ha läst in mig på ämnet, men det finns många Afghanistankännare i det här landet som kan mycket mer än jag. Varför är de så tysta?

Hur som helst, det man i alla fall inte ska tro är att det är Natoländerna som försöker “bomba Afghanistan till en demokrati”, som felaktigt påstås. Likaså att det skulle finnas ett utbrett folkligt motstånd mot Natostyrkorna. Styrkan, International Security Assistance Force, ISAF, har ett FN-mandat och är inte ogillad av folket. Tvärtom, faktiskt.

Däremot går det mycket långsammare att skapa stabilitet i området än vad någon hade trott. Mycket av detta beror på för få utländska soldater. ISAF är en av de minsta internationella insatserna någonsin. Kanske är det så att Natoländerna inte har gjort för mycket, utan för litet? En anledning till att talibanerna växer är att afghanerna misstänker att Natoländerna vill åka hem så snabbt som möjligt. Då kan det ju vara rationellt att samarbeta med talibanerna, även om man inte gillar dem, eftersom de kommer att bli kvar under mycket lång tid. Det påminner om Neapel där folk samarbetar med Camorran trots att de helst av allt skulle vilja slippa den. Om det inte finns någon polis måste ju någon annan upprätthålla säkerheten.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Sven Wollter som Afghanistanexpert”

  1. “Bara det att man kallar in Sven Wollter som expert känns inte lovande.”

    Såklart inte. Dilsa “Du ska få se att allt blir bra om vi får bomba” Demirbag-Steen känns ju som betydligt bättre på allt som har med Afghanistan att göra.

    Du fattar att det inte är i sina egenskaper av samhällsvetare de skriver va? Annars ger jag inte mycket för dig eller dina kunskaper alls.

Kommentarer är stängda.