Förbjud SJ trafikera Stockholm-Uppsala!

Tågtrafiken på kvällarna mellan Uppsala och Stockholm har länge varit undermåliga. Nu blir de ännu sämre. Sista tåget från Uppsala till Stockholm ska på vardagarna gå kl 22.09. Monopolföretaget SJ har uppenbarligen ingen som helst kontakt med sina resenärer. Situationen är nu så usel att man bör fråga sig om SJ alls ska tillåtas köra tåg på sträckan.

Inom mitt parti har vi talat om att tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm måste upp på agendan. Att det sista tåget hem från Stockholm går kl. 23.11 en vardag och kl. 00.11 på fredag och lördag, har alltid varit en stort irritationsmoment. Jag vet inte hur många fester som förstörts av att gästerna måste bryta upp för tidigt för att kunna hinna med sista tåget. Och efter teaterbesök i Stockholm är det inte ovanligt att man måste skynda sig till tåget. Att ta en drink någonstans efter föreställningen går inte.

Det här är “helt skadat” för att låna ett uttryck från en person jag träffade på en fest igår som bor i Stockholm men som ofta hälsar på i Uppsala. Varför i hela fridens namn ska man inte kunna resa mellan Sveriges största stad och Sveriges fjärde största stad efter kl 22 på kvällen?

Det här visar väl ändå en gång för alla hur odugliga statliga monopol är? Jag tror inte SJ någon gång har gjort en undersökning bland sina resenärer för att ta reda på vad de tycker. För medborgarna går det inte heller att påverka företaget, eftersom det är ett statligt företag, som ska styras av marknadsekonomiska principer, trots att det är statligt, och har monopol på sträckan Uppsala-Stockholm. Mot statliga monopol är medborgarna maktlösa.

Som väl är finns det två regionala bolag som är intresserade av att ta över trafiken, Stockholms lokaltrafik och Upplands lokaltrafik. Jag skulle därför inte ha något emot om SJ försvann ut ur bilden helt och hållet. Frågan är om inte SJ borde förbjudas trafikera sträckan. Varför ska deras tåg blockera trafiken för bolag som är intresserade att ta över resenärerna och som dessutom kanske också bryr sig om dem?

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Förbjud SJ trafikera Stockholm-Uppsala!”

  1. Du har helt rätt. Utöver det som redan har nämnts kan det ju också nämnas att dessa tåg, i alla fall de gånger jag själv åker med sista avgången, brukar vara tämligen välfyllda!

    Åtgärd krävs!

  2. Det är ju även möjligt att använda sig av Taxi.

    Frågan är väl hur många som verkligen åker mellan Uppsala och Stockholm efter kl 22 på en vardagskväll och hur prioriterat det är att eventuellt subventionera deras åkande om biljettpriset inte täcker TB1.

Kommentarer är stängda.