Rätt att inte be om ursäkt

Ska svenska regeringen be Israel om ursäkt för Aftonbladets antisemitiska artikel? Absolut inte. Aftonbladet må vara Sveriges största tidning, men eftersom en av de allra mest grundläggande principerna för vårt lands statsskick är att vi har pressfrihet måste regeringen bara låta allt vara. I längden kommer även Israel förstå att det är bäst så.

Israeliska regeringen
har verkligen överreagerat på Aftonbladets antisemitiska artikel. Visst finns det antisemitism i Sverige. Den har vuxit och är inhemskt producerad. Det finns ett litet vänstergäng, etniska svenskar allihop, som avskyr Israel och inte drar sig för att dra fram gamla antisemititiska amsagor. Men det är en liten grupp. Just nu har den en ingång på Aftonbladets kulturredaktion, men jag tror att det bara är en tidsfråga innan sosseriet vaknar till liv och gör sig kvitt tidningens kulturchef Åsa Linderborg.

Carl Bildt förklarar rättsläget väl på sin blogg. Det är inte regeringens sak att ta ställning till om något som publiceras är olagligt eller inte, utan domstolarnas. Så ser vårt statsskick ut. Så ser de flesta demokratiska statsskick ut. Och så kommer också Israels statsskick se ut den dag fred har slutits med Palestina. Det är det normala för en demokrati.

Vi har en tryckfrihetsförordning som alla måste respektera och som föreskriver på vilket sätt eventuella brott mot denna grundlag ska beivras. Och en grundbult i denna lagstiftning är att politiken inte ska sätta sig till doms över tryck- och yttrandefriheten.

Det finns ett förbud mot hatbrott som inbegriper ett förbud mot antisemitisk agitation, men det är rättsväsendets – inte politikers – sak att påtala sådana brott och lagföra dem som till äventyrs sysslar med sådant.

Det vore värre för alla, Israel inkluderat, om svenska regeringen försökte näpsa pressen. Därmed inte sagt att företrädare för regeringen inte ska kunna kritisera innehållet i tidningarna. Yttrandefriheten gäller ju även för ministrar. Men att regeringen formellt på något sätt skulle ingripa mot en tidning hör inte hemma hos oss. Sorry Israel, vi gör inte så hos oss. Ni får leva med det.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Rätt att inte be om ursäkt”

 1. “Därmed inte sagt att företrädare för regeringen inte ska kunna kritisera innehållet i tidningarna. Yttrandefriheten gäller ju även för ministrar. Men att regeringen formellt på något sätt skulle ingripa mot en tidning hör inte hemma hos oss.”

  Bra inlägg, Stefan, men det är precis vad som Israels regering efterlyser! Israels regering har inte begärt varken ursäkt eller ingripande, utan just ett fördömande. Dvs det som du skriver (kritisera innehållet i artikeln).

 2. Vad är då ett fördömande? Ska regeringen säga “Vi fördömer Aftonbladet”? Nej, det går inte. Allra minst efter påtryckningar utomlands ifrån. Jag tycker att gränsen för vad regeringen ska göra går vid att säga att de tycker att Aftonbladets artikel är skräp. Går man längre talar man maktspråk och det är inte lämpligt. Men regeringen ska också kunna lämna idiotier i tidningarna utan kommentar. Under alla omständigheter är det viktigt att inte ge efter för överreaktioner i andra länder. Den bästa tjänst man kan göra Israel är att få dem att glömma ärendet snabbast möjligt, eftersom de beter sig lite pinsamt.

 3. Jag håller med om att regeringen i Israel har överreagerat (kanske också pga UD:s abrupta åthutning till Sveriges ambassadör).

  Men faktum är att de inte begär mer än det du säger, nämligen att kritisera artikeln. Donald Boström ville “skapa debatt” och “se till att en undersökning görs” om de lösa ryktena i artikeln. Självklart borde då regeringen, på direkt fråga, kunna förhålla sig till den patetiska rapporten.

 4. Exakt vilken del av artikeln är det man ska fördömma?

  Det faktauppgifter som presenteras? De anklagelser som PALESTINIERNA i byn har uttryckt? Det hemska som Bodström fick uppleva och de bilder han tog? Eller de frågeställningar som han lyfter fram?

  Läs artikeln en andra gång. Artikeln är väl skrivet och är “journalistiskt korrekt”. Det finns inget i dess innehåll som man kan fördöma – oavsätt vad man har för personlig ståndpunkt.

 5. Till Fundersam,

  Tycker du att det är seriöst och “journalistiskt korrekt” av en tidning att på ett dubbeluppslag publicera oerhört allvarliga anklagelser, som är helt baserade på rykten?

 6. Artikeln är trams. Innehåller inget av substans. Den förmedlar påhittade rykten som ingen vettig människa kan tro på. Att den ändå publiceras beror på att det finns några som vill att den ska vara sann, precis som jag vill att det en gång för alla ska visa sig det jag alltid har trott, att alla kommunister har svans.

 7. Artikeln är trams. Jag tycker inte heller att regeringen skall be om ursäkt och antagligen vet den Israeliska regeringen att de inte kan göra det. De använder bara detta som en taktik för skapa en ursäkt så att de propalestinska landet Sverige inte skall få en roll i fredsförhandlingarna under sitt ordförandeskap.

Kommentarer är stängda.