Varför skriver inte Aftonbladet om de israeliska sextuggumina?

Det var olyckligt att Israels regering överreagerade på Aftonbladets antisemitiska artikel. Det gav tidningen en chans att smita undan sitt ansvar. Därför är det nu angeläget att fokus hamnar där det ska, på det faktum att Aftonbladet har publicerat en antisemitisk artikel.

Den artikel som Aftonbladet publicerade förra veckan är i mina ögon uppenbart antisemitisk. Den “tangerar” inte antisemitismen, utan den är antisemitisk. Den faller helt in i den trista europeiska traditionen av skrönor om giriga judar utan samvete.

Vi vet att antisemitismen inte är utrotad hos oss, även om Sverige som sådant inte alls är särskilt antisemitiskt. Det sjuka är dock att Aftonbladet som landets mest spridda tidning har släppt in antisemitismen hos sig. Hur gick det till? Ingen hade väl trott att sossarnas främsta tidning skulle publicera amsagor om elaka judar.

Jag vill därför ha en förklaring från tidningsledningen. Såväl chefredaktören som politiska chefredaktören är skyldiga allmänheten en förklaring. Varför publicerades en antisemitisk artikel? Förklara!

Att Aftonbladets kulturredaktions anklagelser om organstöld bara är dravel visas nu också av Jerusalem Post. Det är Johan Wennström på SvD:s ledarsida gör oss uppmärksamma på det.

Igår i radion fick jag också höra om en annan skröna som sprids i Gaza, nämligen att israeliska underrättelsetjänsten sprider ut “sextuggumin” bland den palestinska ungdomen. Tuggumina sägs höja sexualdriften och på så vis fördärva ungdomen moraliskt. Källan till påståendet är Hamas. Det är AFP som förmedlat nyheten, som dock inte verkar ha plockats upp av några av de större nyhetsförmedlarna. Men kanske Aftonbladets kulturredaktion är intresserad av att utreda saken närmre?

Här är några mindre nyhetsförmedlare som rapporterat om anklagelserna om “sextuggummin”:
http://www.alarabiya.net/articles/2009/07/14/78716.html
http://www.google.com/hostednews/afp/article/A
LeqM5iflSn6wJWSpD_E55DV8LHxvldfiA

http://www.vasabladet.fi/wirestory.aspx?storyID=5169

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Varför skriver inte Aftonbladet om de israeliska sextuggumina?”

 1. Stefan, du inser såklart att ingen kommer att ta riktig antisemitism på allvar efter att megafoner som bl.a. du fullständigt vrålat sönder era digitala halsar om skitsaker, eller?

  De som ska rannsaka sig själva om ni vill och kan stå för något sådant är nog du och dina lobbykamrater.

 2. Om man kritiserar en del av den politiken staten Israel driver – förtryck av palestinierna, då är man inte antisemitist eller judehatare. Man är samhällskritikern! Det är inte ALLA judar som gör det, utan enbart en del, för att de måste (soldater lyder ordern att skjuta, döda, eliminera, oskadliggöra osv.). Dessutom – alla judar bor inte i Israel, så om organhandel är sann (vilket en av de 20 korrumperade heliga rabbiner från New Yersey intygar) då är det enbart EN DEL av Israels befolkning som är inblandad i detta. Inte hela Israel! Och inte ALLA judar, varken från Israel eller från hela världen.
  Om jag kritiserar en korrupt rabin eller en jude som är kriminell (kom inte och påstå att sådana judar inte finns – då kan du börja läsa lite om tex. USA:s undre värld och maffian – det är inte ENBART italienare som gör detta)då är jag ABSOLUT INTE en judehatare. Jag hatar hans handlingar, inte honom för att han är jude. Detta gör jag oavsätt om det handlar om zigenare, kineser, svenskar, finnar, indier, tyskar, greker… Hudfärgen spelar inte nån roll, utan en människans handlingar. Om jag kritiserar afroamerikanernas inställning mot knark, sprit och kriminalitet i övrigt i hela USA (tyvär så finns det massa bevis att läget är sånt) då är jag inte rasist. Jag hatar inte svarta, utan kritiserar deras dåliga val och livsinställning.
  Så fort man säger nåt “fel” om Israel då är man antisemitist. Det verkar som om ingen människa i hela världen har rätt att göra så. Inget ont om detta land, för allt Israel gör är RÄTT! Är det så du tycker, eller? Då tycker jag synd om dig. En del av dina inlägg är bra, en del inte, men snälla – överdriv inte och ändra på sina dåliga inställningar, atityder, åsikter och värderingar. Helt fel.

 3. Till herrarna i kommentarsfältet ovan:

  Vilka (typer av) lögner om judar och om Israel är man tvungen att tro på och sprida vidare för att vara en “äkta” antisemit?

 4. “Dessutom – alla judar bor inte i Israel, så om organhandel är sann (vilket en av de 20 korrumperade heliga rabbiner från New Yersey intygar) då är det enbart EN DEL av Israels befolkning som är inblandad i detta. Inte hela Israel!”

  Vad ska man säga om detta?

  För det första. Det är inte 20 rabbiner inblandade i organhandel i New Jersey. Du tror det eftersom du har läst det på Aftonbladets kultursida. Men enl. New York Times är det är fem rabbiner som griptis för korruption. En icke-rabbin har gripits för organhandel.

  För det andra, om judar boende i New Jersey är inblandade i illegal organhandel så handlar det inte om EN DEL av Israels folk, utan om INGEN DEL av Israels fol, eftersom judar om bor i USA är amerikaner och inte israeler.

  Varför kopplar du samman skandalen i New Jersey med Israel? Jo, därför att du gått på Aftonbladets skröna, som helt grundlöst kopplar samman New Jersey-skandalen med rykten om organstöld på Västbanken.

  Att du tror att dessa två saker hänger ihop med varandra bara för att de omnämns i samma artikel visar vilken effekt offentligt dyngspridanden har. Alltid är det någon som går på vilket skitprat som helst.

Kommentarer är stängda.