Jan Helin: Artikeln hade inte hållit streck på nyhetsplats

Det var hedersamt av Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör, att komma till Timbros seminarium idag (fredag) och försvara tidningens publicering av den famösa artikeln om organstölder på Västbanken. Synd bara att slaget var förlorat innan det ens började.

Efter att Timbros Roland Poirier Martinsson lagt fram anklagelseakten fick Helin försvara sig. Han berättade att han hade läst artikeln innan den gick i tryck, men att han inte kunnat se något skäl till varför den skulle stoppas. Frågan var rimlig och krävde ett svar. Om det så bara fanns ett enda fall där man kunde misstänka att israeliska soldater skjutit någon, transporterat bort kroppen och lämnat tillbaka den i obducerat skick, hade det varit rätt att publicera artikeln.

En kulturartikel har en annan karaktär än en nyhetsartikel. Man kan tillåta sig att ställa obesvarade frågor. Så kan man inte göra annars.

– Den här artikeln hade inte hållit streck på nyhetsplats, sade Helin.

Någon antisemitism var det dock verkligen inte fråga om. Att Aftonbladet skulle återberätta gamla medeltida fabler var nonsens. Antisemitism är hets mot folkgrupp och således olagligt. Ingen har dock kunnat visa att artikeln var olaglig, försvarade han sig.

Helin kämpade tappert men förgäves. Poirier Martinsson frågade vad kopplingen till organhandelskandalen i New Jersey låg förutom att alla inblandade var judar. Kopplingen skulle ligga i att organhandeln i New Jersey hade en länk till Israel. Det var inte judar i sig det handlade om, utan Israel, menade han. Få i seminariet imponerades av den bortförklaringen.

En seminariedeltagare berättade istället att medeltiden inte var så långt borta som man kan tro. 1968 hade han tvingats fly från Polen till Sverige på grund av liknande historier.

Den mest svidande frågan kom dock från Cordelia Edvardson från SvD, apropå att Helin inte tyckte att artikeln höll måttet som nyhetsmaterial.

– Ska man inte kunna lita på det som skrivs på tidningens kultursida?

Efter det fanns det inte mycket att säga.

Därmed avslutar också jag mitt skrivande om den här affären. Fortfarande undrar jag dock hur Aftonbladet tänkte när tidningen anställde Åsa Linderborg som kulturchef. Jan Helin verkar dock ändå vara en hedersknyffel. Han har vågat försvara sin tidning, även i omöjlig situation. Lite dumt kanske, men hederligt.

_____________________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Jan Helin: Artikeln hade inte hållit streck på nyhetsplats”

  1. Aftonbladet förväntade sig alltså att Israel skulle “starta en utredning” om helt lösa obelagda och av familjen dementerade rykten, som alltå, enligt Aftonbladet självt, inte ens skulle platsa på dess nyhetssida.

    Man undrar om inte ett väldigt viktigt organ i huvudet saknas hos Linderborg, Boström och Helle.

Kommentarer är stängda.