Om Konstfack betalar Odells böter är det korruption

Konstnären Anna Odell döms för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. Inte oväntat. Men efter flera månaders debatt tycks det fortfarande finnas de som menar att om något är konst så kan det inte vara olagligt. På vilken planet har de varit?

Signifikant för många andra konstigheter nuförtiden kommer en av de mer obegripliga kommentarerna från Aftonbladets kultursida. Ulrika Stahre heter skribenten. (Om hon är journalist vet jag inte, för jag vet inte längre om det arbetar några journalister på den redaktionen.)

Enligt Stahre kan konstnärer inte begå brott, eftersom brott och konst är två saker som inte kan kombineras. Råna en bank, bränn ned ett hus, slå en polis på käften. Det är helt OK, om du gör det som en del i ett konstverk.

Några djupare kunskaper om juridik verkar Stahre inte heller besitta. Hon skriver:

Att konstverket inte visades i sin helhet under förra veckans rättegång var också en tydlig signal att här resonerar man inte om konst, inte om syfte.

Men “syfte” är just vad som alltid utreds i brottsmål. Det kallas för uppsåt. Jag har inte läst domen, men jag är helt säker på att åklagaren har frågat Odell vilken syfte hon hade med sina handlingar. Om åklagaren inte kan bevisa uppsåtet, syftet, föreligger nämligen ingen grund för åtal.

Stahre frågar sig också varför inte Konstfack, Anna Odells skola, betalar böterna: “Kan man inte av administrativa skäl?” Men snälla någon! Det är ju inte skolan som begått brottet. Skolor kan överhuvudtaget inte ens åtalas, bara personer. Böter är ett straff, inte en avgift som någon annan kan gå in och betala. Dessutom kan det knappast finnas något som helst lagstöd för en sådan sak. Myndigheter kan inte betala privapersoners böter hur som helst. Det vore korruption.

Inget hindrar dock att Ulrika Stahre som privatperson ger Odell pengar så att hon kan betala sina böter. 50 dagsböter á 50 kr. En struntsumma jämfört med vad hela affären har kostat skattebetalarna.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: