Så röstar jag i kyrkovalet … Frimodig kyrka

I det stundande kyrkovalet kommer jag att rösta på Frimodig kyrka. Det är framför allt synen på församlingslivet som gör att jag kommer att stödja detta parti. Det är dessutom det enda parti som fullt ut är motståndare till det bisarra partisystemet.

Sist när det begav sig röstade jag på POSK, som är det stora partiet som också står fritt från riksdagspartierna. Att jag byter parti beror på att POSK inte vill avskaffa partisystemet som sådant, utan bara bli av med riksdagspartierna. Det håller inte. Enda sättet att bli av med partisjukan är att avskaffa systemet med partival.

Det finns bättre sätt att organisera demokratin i kyrkan. Alternativet heter den vanliga föreningsmodellen, samma modell som tusentals ideella föreningar i Sverige arbetar efter. Det är den naturliga modellen för en organisation som bygger på frivillighet.

Jag tror också att vägen tillbaka till en kyrka som verkligen når ut till alla går via livskraftiga församlingar, församlingar som bygger på gudstjänsgemenskap där folk träffas och lär känna varandra. Sekulariseringen har ju gått rätt långt i vårt land, och många kyrkor saknar ett fungerande församlingsliv. Gudstänsterna är tråkiga, med få deltagare. Samtidigt finns det också församlingar som fungerar oerhört bra med massor med folk i bänkarna på söndagarna. Det går alltså att göra något, om man vill.

Inget av detta kommer dock att kunna beordras fram ovanifrån. Människor i dagens samhälle lyssnar inte på auktoriteter på samma vis som förr. Ingen lyssnar till en biskop bara för att hon är biskop. Men däremot lyssnar människor på sina vänner och bekanta. Det är från mun till mun de viktigaste budskapen sprids, så även evangelium. Jag tror alltså att vägen tillbaka till Kristus för svenska folket är att små livaktiga församlingar smittar av sig på sin omgivning. Steg för steg kommer då folk att återvända till kyrkan.

Det parti som kommer närmast denna vision är Frimodig kyrka som värnar om små församlingar och tycker att medlemmarna ska få välja vilken församling de ska vara med i. Det är det enda parti som sätter församlingen i centrum. Alla andra partier sätter kyrkobyråkratin och partisystemet i centrum.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Så röstar jag i kyrkovalet … Frimodig kyrka”

  1. Även jag kommer att rösta på Frimodig Kyrka och i likhet med dig röstade jag på POSK i förra valet. I detta val har Frimodig Kyrka lyckats bredda sig betydligt och har goda chanser att öka kraftigt.
    För övrigt så är avskaffandet av det partipolitiska valsystemet bästa sättet att motarbeta Sverigedemopkraternas försök att utnyttja kyrkan som språngbräda för riksdagen.

  2. Likaså jag röstade på POSK förra gången. Likaså jag kommer att lägga min röst på Frimodig kyrka denna gång. Inte för att jag delar alla deras åsikter – i en fråga tror jag till och med att jag är helt emot (de är lite luddiga i ämbetsfrågan nämligen) – nej, anledningen till att jag kommer att rösta på FK är att de är de enda parti som talar om vad kärnverksamheten i kyrkan borde vara. Att föra ut budskapet om JK. De andra partierna talar om “folkkyrkan” och att arbeta mot “prästväldet”. Dessa människor torde inte besökt en kyrka sedan 1950-talet. I dag styr de förtroendevalda kyrkan med järnhand för sekularisering och politiskt korrekthet. Man ryser i kyrkbänken.

  3. Själv byter jag från (s) till Frimodig Kyrka. Förra valet var jag själv (s)-politiker och kallade mig kristen sedan barnsben. Sedan har mycket hänt. Först insåg jag med hjälp av en vän att jag var maktlysten och blev förkrossad. Sedan mötte mig Jesus i Kyrkan under en psalm och upprättade mig och gav mig frid och glädje. DÅ när jag sett sanningen om mig själv började jag genomskåda det system jag var en del av, till slut så mycket att jag insåg att jag måste reagera om jag menade allvar med min tro. Det blev omöjligt att följa både Gud och Partiet. Väl befriad insåg jag att jag manipulerat mig själv att tänka inom (s)- ramen. Efterhand (inkl studier i teologi) såg jag även vart mitt parti fört Svenska Kyrkan. Jag är stolt över att representera Frimodig Kyrka idag. Låt oss be om andlig klarsyn. Kan jag ändra mig kan fler.

  4. Gunvor, roligt att höra att du fick kläm på den där Jesus. Jag förstår att du också blev besviken på sossarna. Grejen är dock att jag tycker att det inte borde vara några problem med att vara sosse och att vara kristen samtidigt. Det jag inte fattar är varför sossarna av maktpolitiska skäl inte vill släppa greppet om kyrkan. Varför kan inte sossar och moderater sjunga psalmer tillsammans utan att vårt vardagliga bråk om skatter och bidrag ska komma emellan?

  5. Som Mårten säger är jag också skeptisk till en del av Frimodig kyrkas politik. Ämbetsfrågan och äktenskapsfrågan är för mig inte så viktiga. Jag är rätt liberal i såna frågor, även om jag ogillar liberalteologiskt flum. Frimodig kyrka är dock det enda parti som fattat vad församlingsarbete går ut på och som till fullo förstått hur sjukt partisystemet i kyrkan är.

  6. Frimodig kyrka står för en människosyn som jag inte delar! Det är inget frimodigt med att t.ex. neka homosexuella att gifta sig. Det är trångsynt, inget annat. Fridmodig kyrkas valblogg gör mig mörkrädd.

Kommentarer är stängda.