Konstgräsplan löser inga problem

–Varför bränner man containers?
–Tråkigt!! Vi vill ha konstgräsplan på våra gårdar här, vi har behövt de sen 90-talet!

Så svarar en 23-årig kille från Rosengård i Malmö på frågan om varför vissa unga män i området startar bränder. Nu har samma sak hänt i min stad Uppsala. Bilar bränns och man slåss med polisen.

Vad ska vi göra åt problemet? Fixa en konstgräsplan i Gottsunda, som Michael Niklasson skriver i Aftonbladet? Jag tror inte det. Det senaste bråket här i Uppsala var inte i Gottsunda utan i Stenhagen. Här finns en konstgräsplan. Så om det var konstgräs det hängde på skulle problemet varit löst för länge sedan.

Med Stenhagen är det också så att det inte heller är ett nedgånget bostadsområde av miljonprogramstyp. Det är från 90-talet. Därtill har kommunen varit förutseende nog att bygga radhus och villor i området. Stenhagen är verkligen inte en betongförort.

Varför blir det då bråk? Huvudförklaringen är att de apar efter Malmö och Göteborg. Det har varit oroligt i Stenhagen förr. Dessutom brukar det vara samma personer som ställer till bråk i Stenhagen som i Gottsunda. Det är samma gäng.

Det finns egentligen ingen bra förklaring till varför killar i de här områdena beter sig på det här sättet. Jag skulle önska att föräldrarna hade bättre koll på vad deras söner har för sig. Visst, killarna är sysslolösa och känner sig utanför samhället. Men de är inte arbetslösa, utan går fortfarande i skolan.

Just i Stenhagens fall tror jag dock att problemen kommer att lösa sig. Det rör sig inte om fler personer än att polisen vet vilka de är till namnet. Det borde gå att dämpa bråken genom att tala med varje person enskilt, eller åtminstone anstiftarna, och deras föräldrar.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Konstgräsplan löser inga problem”

  1. Jag läste i UNT om att de brände bilar i Stenhagen i natt. Sedan kom brandkåren och då slängde gänget stenar på dem. När polisen kom attackerades de med stenar och tårgas.

    Efter ett tag hade polisen fått kontroll på läget. En (1) person greps. En?

  2. F-n in med dragna batonger och ge dem ett kokstryk så de flyger in i nästa vecka! Sedan på med pressen på varenda förälder och tvinga av dem svar varför deras barn har blivit som det blivit och vad de tänker göra åt saken.

  3. Läser idag i UNT att det egentligen är vårt fel. Alla vi vanliga Uppsalabor som bor i våra välmående villakvarter och lägenheter. Det är nämligen inte så lätt att växa upp i förorterna där poliserna helt utan anledning trakasserar ungdomar med utländsk brytning.
    Alla vi vanliga borde göra nåt. Vi borde ställa poliserna till svars för deras “provocerande beteende”.

    Ska phan vara polis i Uppsala idag.

  4. Äsch, jag citerar Cornelis Vreeswijk: “Slåss med polisen, det vill vi alla. Ty dom sätter dit oss när vi blir kalla.”

Kommentarer är stängda.