Reservationslön är ingen verklig lön

Med feta rubriker påstår Expressen och dess reporter Karl-Johan Karlsson att regeringen tänker sänka lönerna för alla. Planen skulle dessutom vara hemlig. Skitsnack, tänkte jag omedelbart. Det tror inte jag på.

Och mycket riktigt. Det finns inga hemliga planer på sänkta löner. Av det påstått hemliga dokumentet som ligger på Expressens hemsida framgår att regeringen räknar med att reservationslönen kommer att sänkas som en följd av jobbskatteavdraget.

Vilka är det då som har “reservationslön”? Ingen. Reservationslön är ingen lön på riktigt, utan ett teoretiskt begrepp. Det står för den lön en person vill ha för att hon ska tycka det arbete lönar sig. När reservationslönen är låg lönar det sig att arbeta. När den är hög lönar det sig att leva på bidrag. En sänkning av reservationslönen är alltså inte ett problem, eftersom det betyder att fler kommer ut i arbetslivet.

I Sossesverige är det bättre att ta emot bidrag på 10 000 kr i månaden än att jobba för 18 000 kr i månaden. Det är själva innebörden i den socialdemokratiska bidragsmodellen. Det är därför sossarna, och tydligen också Karl-Johan Karlsson på Expressen, inte vill ha sänkt reservationslön.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Reservationslön är ingen verklig lön”

 1. Tro mig när jag säger att Karl-Johan Karlsson är ute efter att sätta dit moderaterna. Han är helt ointresserad av nyanser.

 2. Tja, jag är sällan någon vän av kvällstidningsjournalistik, men just i det här fallet tycker jag du hakar upp dig på kopplingen rubrik-artikel (och till och med jag vet att det inte är samma människa som skriver dessa).

  Att sänka reservationslönen innebär ju, som du själv säger, att man skapar flera lågt (=lägre än dagens lägst avlönade) jobb. Detta då alternativ försörjning (bidrag av olika slag) blir lägre, vilket gör det lönsammare att ta lågavlönade jobb (jämfört med bidrag).

  Man kan givetvis diskutera om detta är bra eller inte, men att det leder till att man pressar ned lönenivåerna i främst låglöneyrken kan väl knappast ifrågasättas.

 3. Det intressanta är väl snarare förhållandet mellan bruttolön och nettolön i den berömda pp-presentationen. För mig förefaller det ju uppenbart att om det finns någon hemlig plan så är den att sänka bruttolönen och höja nettolönen (vilket mycket riktigt ger en lägre reservationslön).

  Hemligt? Nja, de har väl tjatat om detta sen 2004?

 4. I detta fallet innebär sänkt reservationslön detsamma som låga ingångslöner med låg inkomstskatt. Och så är det med et!

 5. Det är sant att reportrarna inte alltid får bestämma vilka rubriker som ska sättas. Men det är inte ovanligt att redigarare och reportrar pratar med varandra, att reporten får se artikeln innan den går till trycket osv. Reporten i artikeln försöker påskina att regeringen smugit med sina verklig avsikter, men det stämmer inte, eftersom Anders Borg har pratat om det här sedan 2004, som påpekats ovan.

Kommentarer är stängda.