Borgs nya hemliga plan: Ökade inkomster för alla hushåll!

Jag kan idag “avslöja” regeringens nya hemliga plan. Alla hushåll kommer att få mer pengar att röra sig med. Regeringen har inte velat berätta detta i klartext, verkar det som, men genom att Expressen kommit över hemliga papper, vet vi nu regeringens egentliga avsikt: Alla ska få mer pengar i plånboken!

Skämt åsido. Efter att ha skrivit ett kritiskt inlägg om Expressens påstående om att regeringen smider planer på att sänka allas löner fick jag ett brev från den reporter som skrivit artikeln:

Hej!

Såg ditt resonemang på din blogg. Det stämmer att begreppet “reservationslön” är ett teoretiskt begrepp, men det har givetvis ändå bäring i verkligheten. Att reservationslönen sänks, som regeringen förutspår att den gör till följd av deras jobbskatteavdrag, innebär i praktiken att de lägsta lönerna i samhället pressas ned.

Som Stefan de Vylder säger i artikeln:

“Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet “reservationslönen”:
– Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.
Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?
– Ja, det kan man säga.”

Men vad vi framför allt ville belysa var att regeringen talar öppet om dessa effekter internt, och dessutom i positiva ordalag, fast de i publika sammanhang inte vill erkänna samma effekter, än mindre säga att de är positiva. Det är denna skillnad i intern och extern retorik som artikeln är tänkt att belysa.

Mvh
Karl-Johan Karlsson

Det var vänligt av Expressen att vilja svara på kritiken. Jag har därför nu skickat ett svarsbrev, där jag ytterligare förklarar varför jag tycker att artikeln inte är opartisk.

Hej Karl-Johan

Tack för ditt brev. Anledning till att jag skrev om din artikel var att tyckte den var tillskruvad på ett sätt som knappast kan sägas vara opartiskt. Ni påstår i artikeln att det finns en hemlig plan. Men ni har inga bevis för detta. Ni har en power-pointbild från finansdepartementet, som beskriver effekterna av sänkt skatt på arbete. Detta är inte hemlig kunskap utan allmängods.

Därtill är inte sänkt reservationslön är detsamma som sänkt lön, vilket du inte förklarar i din artikel. Av regeringens dokument framgår dessutom att den disponibla inkomsten ökar, vilket du inte nämner. Med ert sätt att resonera om “hemliga planer” skulle detta kunna tolkas som att regeringen har en “hemlig plan” för att öka hushållens inkomster. Varför berättar ni inte om den i så fall?

Vänliga hälsningar

Stefan Olsson

Den powerpointbild som Expressen själv publicerat på sin hemsida innehåller inte bara hemskheter, vilket man kan tro om man bara läser rubrikerna. Om allt i detta dokument skulle vara hemligt skulle det betyda att regeringen hemlighöll att den ville minska arbetslösheten. Jo, tjena.

Rolig läsning i ämnet finns också på Second Opinion:“Missvisande i Expressen om regeringens skatteförslag”:

I artikeln står det även att Stefan de Vylder skulle ha kopplat sänkningen till det amerikanska begreppet ”working poor” – de som jobbar men har låga löner. Detta tillbakavisar han.
– Det var inte i anslutning till en sänkning av lönen före skatt, utan till minskad a-kassa och sjukförmåner jag sade så. Det är två helt skilda saker.

Expressens egen auktoritet, som citeras även i brevet till mig, nationalekonomen Stefan de Vylder, tar avstånd från praktiskt taget allt i tidningens artikel. Ridå.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Borgs nya hemliga plan: Ökade inkomster för alla hushåll!”

  1. Det jag främst blir oroad av är hur lätt det verkar vara för svenska journalister, dessa självutnämnda demokratins försvarare, att gång efter gång bli påkomna som vänsterns hantlangare, lögnens och dimridåernas befordrare. Jag har slutat bli förvånad.

Kommentarer är stängda.