Jag avslöjar: Expressenreporterns mejlkampanj mot Anders Borg

Jag kan idag avslöja innehållet i ett brev som skickats till mig från Expressen som visar att tidningen driver en kampanj mot finansministern. Tydligen stannar inte denna kampanj vid artiklar i tidningen, utan har nu utvecklats till en mejlkampanj.

Nu överdriver jag förstås. Men faktum är att om en politiker hade skrivit nedanstående brev till Expressen så hade det låtit ungefär så. Tänk feta rubriker, tänk “avslöjanden”.

Jag har fått ytterligare ett brev från Expressen där man försvarar sina angrepp på finansministern. Jag vet inte varför just jag har blivit mottagare av dessa brev, men man får väl se det som ett tecken på sin nyvunna värdighet som väldigt inflytelserik bloggare i mediavärlden. Tackar ödmjukt för denna upphöjelse.

Så skriver reportern Karl-Johan Karlsson:

Hej igen!

Ja, det hemliga ligger som sagt i att de externt vägrar erkänna att en tanke med jobbskatteavdraget, förutom det alldeles uppenbara: att man får mer pengar över på lönen, är att reservationslönen sjunker. Men internt skriver regeringen detta rakt ut. De vill med andra ord hålla detta syfte hemligt.

Varför svarar annars Anders Borg inte rakt ut, två dagar efter vår publicering, att visst, en fördel med jobbskatteavdraget är att reservationslönen sänks? Det står ju i hans egen statssekreterares papper. Läs artikeln där vi frågar honom gång på gång om reservationslönen: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1703705/borg-vill-inte-svara-pa-kritiken.

Svaret är enkelt. Han vill inte inte ha den här diskussionen. Han vill inte prata om att hans politik ger en sänkt reservationslön. Så i stället för att erkänna att så är fallet, och förklara vilka fördelar han ser med detta, så väljer han och regeringen att inte prata om detta alls. För hur bra det än må vara för samhället med sänkt reservationslön, vilket givetvis inte är samma som mindre pengar i plånboken, så vill regeringen inte ha en debatt där orden “sänkta” och “löner” inbegrips.

Allt annat däremot som står i PP-presentationen är helt okontroversiellt, och ingenting som regeringen försöker dölja. Det finns helt enkelt inget nyhetsvärde i resten av dokumentet. Att regeringen vill öka hushållens inkomster inte är hemligt, och det berättar vi om ofta. Vi kommer säkerligen göra det snart igen, när det fjärde steget i jobbskatteavdraget spikas i budgeten.

Angående Stefan de Vylder, som citeras både i Expressen och på Second Opinion, så finns hela min intervju med honom bandad, och hans säger precis exakt det som står i artikeln. – ord för ord. Han har dessutom fått citaten mejlade till sig i förväg, och godkänt dem. Så det är nog lite sent för honom att ta avstånd från det han säger i artikeln. Han angrep hur begreppet “working poor” används, men det är ju bara ett sidospår. Hans roll i artikeln är förklara begreppet “reservationslönen”, vilket han också gör helt korrekt.

Läs för övrigt vad ekonomiprofessor Lars Calmfors, Anders Borgs egen rådgivare, säger i Expressen: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1703703/borgs-radgivare-man-morkade.
Han anser att regeringen mörkade dessa grundläggande fakta redan innan valet 2006. Och regeringen må ha helt rätt, eller helt fel, i sin skattesänkarpolitik, men jag tror nog att Calmfors sätter fingret på vad det handlar om:

“Regeringen kan vara rädd för att man inte klarar en debatt där man är öppen med alla mekanismer”.

Och det är detta vi vill belysa, inget annat: Anders Borg och regeringen vill inte ta debatten om reservationslönen, för den debatten tror de sig förlora på att den överhuvudtaget förs, oavsett om de har rätt eller fel.

Mvh
Karl-Johan Karlsson

Välskrivet. Skulle platsa som blogginlägg på Aftonbladets ledarsida. 90% av innehållet består av egna tolkningar av vad finansministern “egentligen” vill. Det är så ett bra blogginlägg ska se ut, men är det vad en nyhetsartikel ska bygga på? Det finns ju någonting som heter fakta också. Och hittills har vi inte sett några, och vi lär inte få se några heller. Det finns ingen hemlig plan, som Expressen påstår. Det är en fantasi. Det finns en powerpointbild som förklarar effekterna av jobbskatteavdraget, som innehåller fakta som är allmänt kända bland ekonomer. Undrar vad tidningen ska skriva härnäst, att A-kursen i nationalekonomi på Stockholms universitet egentligen är hemlig?

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: