Miljöpartiet nyktrar till i Afghanistanfrågan

Så plötsligt kommer en glädjande nyhet från ett av oppositionspartierna. Miljöpartiet verkar ha släppt sitt orealistiska krav på att svenska soldater inte ska samarbeta med Nato-styrkorna i Afghanistan. Istället ansluter man sig till det som med all sannolikhet kommer att bli den amerikanska huvudlinjen.

Det såg mörkt ut ett tag borta hos mp efter att Maria Wetterstrand förklarat att svenska trupperna skulle tas hem om det inte gick att få dem att arbeta fristående från Nato och särskilt USA. Ett fullständigt orealistiskt krav, eftersom Sverige därmed inte skulle ha tillgång den gemensamma militära infrastruktur som Nato byggt upp.

Med presentationen av partiets egna Afghanistanmotion verkar dock detta krav vara borta. Istället förespråkas att en tydligare exit-strategi plockas fram. Säkerhetsläget ska vara avgörande för tillbakadragandet och målsättningen ska vara att kunna överlämna ansvaret till afghanska regeringens egna trupper och polis.

Därmed ansluter sig mp till samma linje som USA och övriga Natoländer är inne på. Barack Obama har inte lagt fast USA:s strategi fullt ut ännu, men allt talar för att polis-linjen, dvs. en storsatsning på den afghanska polisen, kommer att vara första prioritet.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: