Beatrice Ask: Ägnar man sig bara åt historia blir inte mycket gjort

Igår hade jag förmånen att få träffa landets justitieminister, tillsammans med Högerpressens förening. Mycket trevligt. Det är inget snack om att Beatrice Ask är en av regeringens mest drivna ministrar. Typisk moderat. Det är resultat som räknas, inget annat.

Jag passade dock på att fråga om det som ligger några år bak i tiden, som Ask alls inte varit inblandad i. För några år sedan avslöjades att Stockholmspolisen haft en omfattande infiltratörsverksamhet som dolts genom att poliser ljugit i domstolarna.

Har justitiedepartementet några planer på att reda ut den här härvan? var min fråga. Sannolikt sitter ett antal brottslingar inne som resultatet av ljugande poliser. Går det att reda ut detta?

Justitieministern svarade dock att några sådana planer inte fanns. Hon hänvisade istället till andra rättsvårdande instanser och till den fria pressen. “Ägnar man sig bara åt historia blir inte mycket gjort” sa hon.

Jag är inte missnöjd över att Ask har blicken fäst vid horisonten snarare än vid fötterna. Det är så en minister ska vara och Ask är en av mina favoritministrar. Men jag tror hon missbedömer vikten av att reda ut gamla missgrepp, det är ju trots allt händelser som hon alls inte varit ansvarig för själv.

Förtroendet för rättsstaten vilar på att vi som medborgare kan vara förvissade om att de som sitter i fängelse gör detta efter en rättvis rättegång. Annars undergrävs legitimiteten blixtsnabbt. Just nu har Stockholmspolisen ett mycket dåligt rykte på grund av att den har låtit anställda ljuga i rätten. Det vore olyckligt om detta rykte också smittade av sig på åklagare och domstolar. Ett sätt att förhindra detta är att reda ut historien. Det handlar om att ställa saker och ting i ordning, helt enkelt.

Dessutom har vi också problemet med de vittnen som lever utomlands på grund av dödshot. Deras ekonomiska trygghet är inte den bästa, har det visat sig. Vad gör vi för dem? Det finns således en del att göra på det här området, trots att det mesta redan är historia.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Beatrice Ask: Ägnar man sig bara åt historia blir inte mycket gjort”

  1. Intressant att du nämner en framgångsrik kvinna i positiva ordalag, det händer inte så ofta.I sann uppsaliensisk anda brukar du osynliggöra/förlöjliga sådana kvinnor som gör en bra insats i samhällslivet eller i armén. Men hon är ju moderat såklart och snart är det val. Trots allt verkar det som det börjat blåsa in befriande,friska vindar från stockholmshållet över svandammen. Nästa val blir nog småpartiernas o där kommer FI att gå starkt frammåt.

  2. Ja, du Lena, det verkar som att du har vaknat på fel sida. Men det gör inget. Jag är van vid osakliga anklagelser. Roligt att du läser min blogg, även fast du inte verkar veta vad det är du har läst.

  3. Jodå,jag vet en del jag med.Jag instämmer med dig – gå igenom allt från början igen. Men alla har inte ditt tålamod o intresse för att peta i detaljer. Jag känner till mannen som avled bara för att han stått o sparkat på en bil.Poliserna plockade inte bort handfängsel på ryggen trots att det är det första de ska göra när nån slutar andas. När de anhöriga fick se journalen var viktiga bitar borta.

Kommentarer är stängda.