Amerikansk omsvängning i Afghanistan skapar problem för Sverige

Just nu pågår intensiva diskussioner i Vita huset i Washington om vilken inriktningen i Afghanistan ska vara. Tidigare i år, i mars, lade Barack Obama fast sin Afghanistan-Pakistanstrategi. Trodde vi. Nu finns det en envis grupp omkring vice presidenten Joe Biden som har drivit diskussionen åt ett helt annat håll, som ställer hela Afghanistanpolitiken på huvudet. Inte bara för USA utan också för Sverige.

New York Times har mycket bra rapporter från diskussionerna i Vita huset. (Himla bra journalister på den tidningen, förresten.) Biden-linjen går ut på att USA ska fokusera all kraft på al-Qaeda istället för att jaga talibaner i största allmänhet. Det är egentligen bara al-Qaeda som drivs av ett sjukligt hat mot USA. Det är också uppenbart att talibanerna inte kommer att försvinna från jordens yta hur mycket trupper som än sätts in.

Om Biden-linjen vinner diskussionen betyder det en kraftig omsvängning i den amerikanska politiken. Mycket märkligt, får man säga, med tanke på Obamas högtidliga annonsering av sin nya strategi i våras.

Allvarligare för svensk del att detta gör ISAF:s uppgift ännu oklarare än vad den redan är. International Security Assistance Force, ISAF, dvs. Natostyrkorna plus allierade som Sverige, har ett FN-mandat som går ut på att bekämpa talibanerna var helst de dyker upp. Talibanerna är fienden. Om nu USA tänker lämna dem ifred, vad ska då resten av ISAF göra?

Den amerikanska diskussionen är högst befogad med tanke på att den ursprungliga planen att utradera talibanerna helt och hållet är orealistisk. Däremot är det minst sagt problematiskt att USA självt, utan att tala med sina vänner, beslutar om en ny inriktning för hela Aghanistaninsatsen. Det var den typen av ensidighet Obama kritiserade Bush för. Nu verkar han agera likadant själv.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: