Fredspriset till Obama orättvist mot Obama

Barack Obama kanske är USA:s störste president någonsin. Han kanske är den störste fredsstiftaren någonsin. Men han kommer aldrig att få Nobels fredspris för sina insatser. För norska Nobelkommittén har givit honom priset redan nu, innan han ens hunnit göra något. Det är tragiskt.

Tänk om Usain Bolt hade fått sitt VM-guld på 100 meter bara genom att ställa sig vid startlinjen. Hade det varit ett värdigt sätt att hylla 2000-talets kanske störste sprinter? Självklart inte. Alla, inklusive Bolt själv, hade velat att loppet skulle genomföras. För vem vill vinna förstapriset utan att ens ha tillåtits tävla?

Men så har nu norska Stortingets Nobelkommitté gjort. Vi kommer aldrig att få veta om Barack Obama var den störste amerikanske fredsstiftande presidenten någonsin. I sin iver att få hylla sin hjälte kunde inte den norska juryn vänta. Därmed har den fullständigt ödelagt möjligheterna att ge Obama det fina pris han hade kunnat få vinna.

Jag känner sorg över detta, eftersom jag som så många andra har glatt mig åt att vi har en amerikansk president som försöker driva säkerhetspolitik med ordets hjälp. Obamas försök att verkligen vilja tala med den muslimska världen, istället för att hota med den överlägsna amerikanska vapenmakten, förtjänar ett ordentligt försök. Tänk om detta lyckas? Då är det något av den mest banbrytande diplomatin någonsin. Men något Nobelpris kommer det inte att ge.

Usch, vad det här är pinsamt. Dessutom kommer det att spilla över på oss, eftersom Nobel är ett namn världen i huvudsak förknippar med Sverige. Vår egen Svenska Akademi har redan skämt ut oss genom att ta politiska hänsyn vid utdelandet av litteraturpriset (Günter Grass, Harold Pinter, Dario Fo). Förre ständige sekreteraren lyckades dessutom förra året förolämpa hela USA genom att påstå att där inte finns några författare värdiga Nobelpriset.

Men årets utdelande av fredspriset når verkligen botten. Det har ingenting, jag upprepar, ingenting med Barack Obama att göra. Jag har ännu inget kritiskt att säga om honom vad gäller hans insatser för världsfreden. Han har inte hunnit åstadkomma något ännu. Han har bara suttit i nio månader. Till och med hans vice president kan uppvisa fler meriter än vad han kan, vad gäller utrikespolitik.

– Jag känner inte att jag förtjänar att vara i sällskap av den grupp personer som tidigare hedrats med detta pris, säger Obama själv. Tur att huvudet i alla fall är rätt påskruvat på pristagaren.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Fredspriset till Obama orättvist mot Obama”

  1. Helt mitt i prick. Jag formulerade ungefär samma tanke i mitt huvud när jag såg rubriken. Han har ju inte hunnit göra något än.

  2. Tyvärr drabbar det ju oss också. Det tillhör traditionen att fredspristagaren besöker Stockholm (kansk även Uppsala?), träffar kungen och håller föreläsningar.

    Jag tycker det vore mycket hedrande för oss om USA:s president ville besöka vårt land. Men under dessa omständigheter? Gud va tråkigt.

Kommentarer är stängda.