Nu är väl ändå TV-licensens dagar räknade?

DN skriver i en blänkare att det kan bli aktuellt med TV-licens för mobiltelefoner på grund av att allt mer av TV-utbudet går att ta del av i telefonen. Men hur ska något sådant funka? Redan nu är det enkelt att smita ifrån licensen. Ska vi införa kontrollanter för mobiler också?

Är det inte bättre att vi konstaterar att TV-licensens dagar är räknade? Jag ändrat min TV-konsumtion radikalt de senaste åren. Jag har slutat att passa särskilda tider för att se på TV-program och jag äger ingen inspelningsbar DVD-spelare. Istället kollar jag på TV i datorn, eftersom jag själv kan bestämma när jag vill titta. Nu har jag också skaffat en iPhone som gör att jag kan titta på TV var jag än befinner mig. Direktsänd TV i mobilen är också en realitet, även om SVT inte klarar det ännu. Den tekniska verkligheten ser ut på ett helt annat sätt än vad den gjorde när TV-licensen infördes.

Licenssystemet förutsätter också en kontrollapparat. Utan TV-pejlingen skulle systemet braka ihop. Men hur ska motsvarande kontrollsystem göras för mobilägare? Ska man vara tvungen att registrera sin mobiltelefon i ett nationell register? Eller ska särskilda mobilkontrollanter fråga folk på stan om de har betalt TV-licensen?

Med tanke på att utbudet av public service kan finansieras på annat sätt tycker jag det är lika bra att avskaffa licenssystemet. SVT och SR kommer att få sina pengar ändå. Faktum är att även i kommersiella mediamarknadens USA finns det public service, exempelvis den utmärkta kanalen Minnesota Public Radio, som motsvarar P1 och P2 i Sverige. Prova gärna själva. MPR finns på nätet: http://minnesota.publicradio.org.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Nu är väl ändå TV-licensens dagar räknade?”

 1. Alla svenskar lyssnar på sveriges radio och ser även TV som är stadsfinansierad. Låt alla därför betala detta genom den vanliga skatten och ta bort TV licensen. Däremot anser jag att det är det viktigt att vi har en reklamfri och politiskt oberoende TV-radio.Framför allt därför att de komersiella kanalerna måste ständigt titta på tittarsiffrorna för att kunna sälja reklam. SVT och SR däremot kan eftersom de är oberoende av reklamintäkter, sända smala kulturprogram och samhällsinriktad fördjupning samt program som riktar sig mot minoriteter och andra mindre svaga grupper i samhället som Tex.handikapade eller invandrare. Självklart ska även SVT sända underhållning men detta ska inte dominera i tablån.

 2. Ingen jädra skatt av det, koda skiten istället och låt alla som betalar få dekoderkort samt login till deras webb!

  Detta så alla vi som vägrar se skiten inte tvingas betala för att andra skall få nöjet att tvinga oss att betala för deras nöjen!

  Sedan undrar man inte om hela grejen är att få bygga ett superregister över alla burkar och telefoner i kungadömet.

 3. Nu är väl ändå TV-licensens dagar räknade?

  Ja, det får vi verkligen hoppas, med om inte vi ALLA säger ifrån och protesterar mot TV-avgiften, så tror jag tyvärr att inget kommer hända!

  FNT har startats för enbart detta syfte! Att stoppa TV-avgiften, sätta press på regering och riksdag att avskaffa tv-avgiften eller i vart fall att man godkänner en folkomröstning om dess fortsatta existens.

  All makt utgår från oss ”Folket” och i sann demokratisk anda är det därför VI som ska få bestämma om detta!

Kommentarer är stängda.